Matys0 Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Panowie co myślicie o regeneracji zacisków? Ceny regenerowanych zacisków są dużo niższe niż nowych. Zastanawiam się nad otworzeniem firmy zajmującą się właśnie regeneracją zacisków. Tylko nie wiem czy warto, jest dość dużo konkurencji. Większość firm robi to wysyłkowo. Z kalkulacji wynika że można na tym zarobić ale tylko kiedy ma się dużo zleceń. Chciałbym poznać wasze zdanie, czy wolelibyście kupić nowy zacisk czy kupić zregenerowany. Myślałem też o skupie np przy zwrocie zużytego zacisku obniżamy cenę zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unbcio345 Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) Co masz na myśli, zaciski? Jakie?, rodzaj, typ. Wiesz każdy to zrozumie inaczej, podaj wiecej konkretów bo z racji mojego zawodu ja rozumiem, że regenerujesz zacisk typu klip bluma. Edytowane 29 Września 2014 przez unbcio345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Chodzi mi o zaciski hamulcowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unbcio345 Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Wiem kolego, domyślam się ale weź pod uwagę innych użytkowników. Szczególnie tych co w temacie piszą np. "pomocy" albo "jak to działa" itp itd. Trochę to wk...ce dla innych gdy szukają konkretów. I przepraszam jeśli poczułeś się urażony, nic złego nie miałem na myśli. A odpowiadając na twe pytanie to uważam, że w przypadku hamulców lepiej nowe niż regenerowane. Na niektórych częściach lepiej nie oszczędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Spoko, nie tak łatwo mnie urazić :) No tak tylko nowe zaciski kosztują w okolicach 300zł a zregenerować można już za 100zł (wymiana uszczelniaczy) za 150zł kompletna regeneracje z wymianą wszystkich uszczelnień i tłoczka. Zacisk po regeneracji jest jak nowy poza samą "obudową". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 I ręczny też jesteś wstanie zregenerować w cenie 100zł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 To może być ciężki biznes. Dzisiaj w zasadzie o wszystko ciężko, konkurencja nie śpi. Aczkolwiek popatrzmy z punktu widzenia jak często regenerujemy zaciski hamulcowe? Miałem wiele samochodów do 10 lat, żaden nie wymagał regeneracji zacisków. Myslę że są to pojedyńcze przypadki, choć nie chce wprowadzać w błąd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unbcio345 Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Słuchaj Matys0, każdy pomysł na biznes jest dobry byle tyko ruszył ale weź pod uwage fakt, że tego typu regenerację można samemu przeprowadzić. Nie jest to skomplikowane i nie sądze by do tego trzeba było używać specjalistycznych narzędzi.Tym bardziej, że tzw reperaturki są dostępne. Samemu wiele, nawet prawie wszystko robię sam ale jest wiele laików (czytaj "nie umiejących") którzy skorzystają z tego typu pomocy. Ja tego typu usługi bym traktował jako dodatkowe zajęcie, a nie główne. Ale decyzja należy do ciebie oczywiście. W każdym razie życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitek88 Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 nie wiem jak w Twoim regionie, ale np. u mnie w okolicy regenerację zacisków zrobi w ludzkich pieniadzach większość mechaników...w poprzednim aucie sam przeprowadziłem regenrację zacisków przód+tył, tylko na malowanie oddałem ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnD Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Nie warto. Każdy mechanik zrobi regenerację zacisków, powiem więcej: osoby o zapędach majsterkowicza i bez dwóch lewych rąk też sobie z tym poradzą same... Ale dobrze, że kombinujesz ze swoją firmą, może się coś w końcu uda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 30 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Czyli nie warto. Na początku był pomysł całego warsztatu ale po wyliczeniu kosztów złapałem się za głowę i zrezygnowałem. Ale dzięki za wasze zdanie jest bardzo pomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi