Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Ciężko zapala

Kubi935

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem nowy na forum więc jeżeli założyłem temat w złym dziale to z góry przepraszam. Posiadam Megankę z 2001 roku. 1.6 16v. Mieszkam w Anglii i mam problem. Autko po dłuższym postoju (1-2) dni zapala bardzo ciężko.Kręci długo i dopiero odpala. Byłem u mechanika i angol stwierdził że to wina akumulatora. Wymienił akumulator i problem jest ten sam.Kiedy podłączył go to zobaczył że cały czas po zgaszeniu silnika coś ciągnie prąd.Byłem u innego i gdy mu o tym powiedziałem stwierdził że to rozrusznik. Że to on ciągnie ten prąd i dlatego auto po dłuższym postoju ciężko zapala.

Moje pytanie brzmi czy faktycznie to może być rozrusznik? Może nie potrzebnie znowu pojadę i wymienię coś co nic nie da. Jeżeli moglibyście mi coś doradzić lub pomóc byłbym wdzięczny.

Edytowane przez Kubi935

Yyyy, może jestem głupi, ale jaki związek ma rozładowywanie akumulatora w czasie postoju samochodu z problemem z odpaleniem? Rozumiem, że można nie odpalić bo akumulator zdechnie z tego powodu, ale mówisz, że normalnie kręci tylko długo czekasz na zapalenie. Według mnie jedno z drugim nie ma związku, ale może się nie znam :) Co do poboru prądu to często regulator napięcia to powoduje, o rozruszniku to nigdy nie slyszałem.

Na zimnym problemy z odpaleniem może powodować uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu.

No samemu wydawało mi się to bardzo dziwne.Angielscy mechanicy.Rozbiorą pół samochodu zanim znajdą przyczynę.A co to może być? W czym może leżeć przyczyna?

Edytowane przez Kubi935

Oczywiście, że jak rozładowuje się aku. to jest problem z odpaleniem. Pewne rzeczy trzeba ustalać drogą eliminacji , jeżeli to rozrusznik, zlokalizuj bezpiecznik i wypinaj go na noc i zobaczysz czy się poprawiło.