Kubi935 Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 (edytowane) Witam. Jestem nowy na forum więc jeżeli założyłem temat w złym dziale to z góry przepraszam. Posiadam Megankę z 2001 roku. 1.6 16v. Mieszkam w Anglii i mam problem. Autko po dłuższym postoju (1-2) dni zapala bardzo ciężko.Kręci długo i dopiero odpala. Byłem u mechanika i angol stwierdził że to wina akumulatora. Wymienił akumulator i problem jest ten sam.Kiedy podłączył go to zobaczył że cały czas po zgaszeniu silnika coś ciągnie prąd.Byłem u innego i gdy mu o tym powiedziałem stwierdził że to rozrusznik. Że to on ciągnie ten prąd i dlatego auto po dłuższym postoju ciężko zapala. Moje pytanie brzmi czy faktycznie to może być rozrusznik? Może nie potrzebnie znowu pojadę i wymienię coś co nic nie da. Jeżeli moglibyście mi coś doradzić lub pomóc byłbym wdzięczny. Edytowane 4 Października 2014 przez Kubi935 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Yyyy, może jestem głupi, ale jaki związek ma rozładowywanie akumulatora w czasie postoju samochodu z problemem z odpaleniem? Rozumiem, że można nie odpalić bo akumulator zdechnie z tego powodu, ale mówisz, że normalnie kręci tylko długo czekasz na zapalenie. Według mnie jedno z drugim nie ma związku, ale może się nie znam :) Co do poboru prądu to często regulator napięcia to powoduje, o rozruszniku to nigdy nie slyszałem. Na zimnym problemy z odpaleniem może powodować uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Kolego Droopy, ten model nie ma takiego czujnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubi935 Opublikowano 4 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 (edytowane) No samemu wydawało mi się to bardzo dziwne.Angielscy mechanicy.Rozbiorą pół samochodu zanim znajdą przyczynę.A co to może być? W czym może leżeć przyczyna? Edytowane 4 Października 2014 przez Kubi935 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Oczywiście, że jak rozładowuje się aku. to jest problem z odpaleniem. Pewne rzeczy trzeba ustalać drogą eliminacji , jeżeli to rozrusznik, zlokalizuj bezpiecznik i wypinaj go na noc i zobaczysz czy się poprawiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 5 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) nie ma takiego czujnika OK, to sorka za wprowadzenie w błąd... Edytowane 5 Października 2014 przez droopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi