hifibanda Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 (edytowane) Witam, mam pewien problem z moją meganką. Gdy chcę odpalić auto to wysiada cała elektryka w aucie. Trzeba wysiąść, poruszać przewodem masowym od akumulatora i dopiero za którymś razem odpala. Wymieniałem ten przewód, klemy również, oczyszczałem miejsca skorodowane i nadal nic. Gdy dłużej próbuje się odpalić to z przewodów przy akumulatorze leci biały dym i przewód masowy się przepala. Co poradzicie w tej sytuacji? Może znów wymienić przewód i tym razem przykręcić go gdzieś indziej? Pozdrawiam Edytowane 12 Listopada 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Można, jak tak dalej będzie,trzeba zaglądnąć do rozrusznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 (edytowane) Rozrusznik, ładowanie i akumulator (powiewa uszkodzoną celą). Edytowane 12 Listopada 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Gdy dłużej próbuje się odpalić to z przewodów przy akumulatorze leci biały dym i przewód masowy się przepala. Tak z ciekawości się zapytam a jaki przekrój w mm2 ma ta masa. Bo raczej ciężko jest przepalić przewód 10-16mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hifibanda Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Przewód ma 10mm. Jutro pójdę kupić nowy. Jaką średnice najlepiej kupić? I gdzie tym razem polecacie przykręcić tą mase? W to samo miejsce do karoserii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Proponuję dołożyć masę do silnika, bo pewnie tam będzie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Kup porządną klemie (np. ołowiową albo prawdziwą mosiężną) i plecionkę masową najlepiej 2. Krótszą do akumulatora(ok 15cm) i dłuższą do masy silnika(ok 30cm) i powinien być spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frontman Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Jeśli masz dostęp do innego aku albo innego auta, żeby Twój pasował, to tak najprościej chyba sprawdzić. Jeśli aku no to przed zimą i tak się wymienia, te nowsze, nawet tańsze, polskie, już mają jednak trochę inną technologię i nie padają tak szybko jak te sprzęd paru lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi