Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Problem mój polega na tym że, pali się kontrolka service z kontrolką silnika (wg. komputera nieprawidłowe położenie zaworu EGR). Dodam, że samochód chodzi normalnie nic zupełnie się nie dzieje.

Moje czynności które wykonałem to :czyszczenie, próba wymiany 3 używane, w końcu 1 nowy oryginalny nie dało żadnych rezultatów. Jeśli chodzi o diagnostykę, to po skasowaniu błędu i ponownym zdiagnozowaniu od razu wyskakuje ten błąd bez odpalenia silnika. Wydaję mi się że EGR pracuje prawidłowo bo po wymianie na uszkodzony dodatkowo wyskakiwało check injection i silnik nie miał mocy. Moje pytanie czy to może być wina komputera pokładowego (nie wiem zimny lud). Ręce mi już opadły panowie w servisie mi nie pomogli tylko odpowiednio skasowali wydałem już grubo ponad tysiąc złoty i nic zastanawiam się porostu nad zaklejeniem taśmą kontrolek,tylko nie wiem jaki to będzie miało wpływ na silnik.

Z góry dziękuję za pomoc.

Cześć, mam ten sam problem już od ponad tygodnia. Błąd na kompie + service.

Problem pojawił się od kiedy na zewnątrz jest temperatura ujemna, na plusie po skasowaniu błędu nie pojawiał się ponownie. Gdzieś na jakimś angielskim forum wyczytałem, że w takiej samej sytuacji ktoś wymienił świece i pomogło. Nie wiem czy ma to jakiś związek ale warto chyba wydać najpierw kilka groszy na świece niż na nowy EGR tym bardziej, że mój pół roku temu był regenerowany :)

Jak to nie pomoże to zamierzam kupić zaślepkę do EGR i ją zamontować.

Jak uda ci się coś zdziałać w tym zakresie to podziel się :)

Edytowane przez aston76

• 2 tygodnie później...

I jak Koledzy, problem rozwiązany?

Ja od dzisiaj to samo co Wy: kontrolka silnika i "service" się świeci.

Samochód pracuje normalnie. Sprawdziłem wszystkie świece żarowe i EGR.

Nic nie znalazłem, świece są dobre, a EGR wygląda OK.

Podpinałem inny EGR co do którego mam pewność, że jest dobry i nic; kontrolki dalej się świecą.

Zaczynam podejrzewać, że może być zwarcie na przewodach.

• 3 tygodnie później...