Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Silnik różnie chodzi

Paula93

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć;)

Otóż mam tak mi się wydaje problem. W piątek jechałam trasę około 300km i auto strasznie długo się zbierało i głośno chodziło całą drogę, a dzisiaj wracałam też 300km na tym samym paliwie i samochód zupełnie inaczej się zachowywał, tzn jakby mu koni mechanicznych przybyło, fajnie się zbierał i chodził cichutko, jak lekko wcisnęłam gaz to on od razu reagował, a w piątek jakby miał "focha", może ktoś poradzić co to może być i co z tym zrobić;) Tankuję na Shellu.

Pozdrawiam

Dodano: 07 gru 2014 - 22:33

Nie napisałam, że mam tak od dłuższego czasu ;)

Komputer pokazuję jakieś błędy? Może świece? U mnie było tak dwa razy, auto po odpaleniu w ogóle nie miało mocy. Po podjechaniu na stacje i ponownym odpaleniu auto szło jak rakieta. Za drugim razem to samo. Za trzecim wyskoczył błąd, po sprawdzeniu okazało się że świeca do wymiany. Wymieniłem wszystkie i do tej pory mam spokój ;)

No właśnie u siebie mam to samo. Odpalę raz i pięknie cichutko jedzie, fajnie cisnę w trasie do 3-3,5tyś obrotów, ale już za drugim czy trzecim odpaleniem łapie zamuł, rozpędza się jak maluch i ledwo dochodzi do 3tyś obrotów i do tego głośno chodzi. Rozumiem, że to tylko 82KM, ale mam wrażenie, że wcześniej lepiej się zbierał... Ja świece zmieniałem u siebie jakieś 30kkm temu, żadne błędy mi nie wyskakują.

Egr się jeszcze nie zajmowałem odkąd mam auto w posiadaniu. Może to też przez to, że częściej w sumie jeżdżę w mieście, a w trasę raz na dwa tygodnie i zawsze właśnie próbuję dać kopa i raz super jedzie, a raz muli...

Powinieneś nawet w mieście przy rozgrzanym silniku czasem przydusić go na dwójce czy trójce. Niech poczuje że żyje :) A tak naprawdę przyczyn może być wiele tego zamulania. Łatwiej byłoby gdyby mulił ciągle :P łatwiej byłoby znaleźć przyczynę.

Ostatnio trochę czytałem o tym EGR i tak właśnie miałem się zapytać czy to zaślepić;) Ktoś kto w 90% nie zna się na mechanice powinien poradzić sobie z tym na parkingu przed blokiem czy lepiej jednak oddać auto mechanikowi?

Powinieneś nawet w mieście przy rozgrzanym silniku czasem przydusić go na dwójce czy trójce. Niech poczuje że żyje

No w mieście to właśnie lipa, bo jak się fajnie rozpędzisz to zaraz znajdzie się szeryf blokujący ruch albo drogówka i hamulec;)