Skocz do zawartości

Błąd EGR - Service + Kontr. Układu oczyszczania spalin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Moje auto to Megane II ph1 1.9dci/120KM z 2004 roku

Od kilku miesięcy (dosłownie) borykam się z wyświetlającym się na desce rozdzielczej komunikatem service i kontrolką oczyszczania spalin. Zacznę od początku. Po wyświetleniu się owej kontrolki pojechałem podłączyć pod komputer. Mechanik stwierdził ze zawór EGR do wymiany. Tak też zrobiłem, kupiłem nowy EGR zamiennik cena ok.400 zł. Zamontowałem pojechałem na kompa i lipa. Nadal ten sam błąd. Brak możliwości usunięcia błędu (błąd jaki się wyświetlał na kompie to DF272, mikroprzerwanie, błąd stały). Mechanik zasugerował że zamiennik może być słabej jakości i trzeba oryginał. Jako że nie chciałem ponosić większych kosztów kupiłem używany EGR-oryginał, lecz to też nie przyniosło żadnego efektu. Także postanowiliśmy podmienić przepływomierz co również nie pomogło. Mechanik przebadał instalację i stwierdził, że instalacja jest sprawna (chociaż do tego mam jeszcze wątpliwości) a winny może być regulator ciśnienia turbiny. Wymieniłem i co dalej brak efektu i ten sam błąd. Nadmienię, że auto było podłączane zarówno do CLIPA jak i zwykłego kompa z OBDII i wyświetla błąd związany z tymże EGR. Proszę was o pomoc bo mi już ręce opadają a mechanicy odsyłają tylko jeden od drugiego...;/

wiesz co ten elektronik nie podał mi wtedy żadnego numeru błędu stwierdził tylko że to EGR do wymiany a od tamtej pory nie byłem u niego ze względu że mam kawałek drogi ale będę musiał jeszcze raz się do niego wybrać