damian19961 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Witam mam silnik 1,6 8v 90KM + LPG Podczas jazdy przy rozgrzanym silniku po wrzuceniu luzu (lub po wciśnięciu sprzęgła) obroty zamiast spadać do 700-800 obr/min, spadają do pomiędzy 1500-2000 i tak wiszą. Jeżeli zduszę silnik na postoju (trzymając hamulec puszczając sprzęgło ) tak poniżej 1500 obrotów to obroty spadną na 1200 a zaraz na te 700-800 i tak pozostaną do momentu przy gazowania pod obciążeniem. Na zimnym wszystko jest ok , ale tylko osiągnie 80-90 * to jest problem. Dodam że świeci mi się check Edytowane 19 Grudnia 2014 przez damian19961 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 ja bym obstawiał silniczek krokowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian19961 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Krokowy wymieniony :) Myślałem też że to wina TPS i wymieniłem całą przepustnicę nadal to samo. Jak odłączę silnik krokowy na postoju i się przejade to wszystko chodzi jak ta lala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Może być czujnik temperatury wody, jak się nagrzewa pokazuje jakieś bzdury i komputer głupieje myśląc, że na dworze arktyczny mróz to podnosi obroty. Możesz poszukać nieszczelności w dolocie. Może być map sensor skoro kontrolka Ci się pali, może być też uszkodzony wężyk dochodzacy do tego sensora. Nie wiem, to tak pierwsze co mi do głowy przychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian19961 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) map sensory mam 3 i też nic. wszystko szczelne sprawdzalem plakiem. co może być przyczyną ? Dodano: 22 gru 2014 - 23:07 miał ktoś taki przypadek? Edytowane 20 Grudnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasfenix Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Co do świecącej kontrolki "Check" to podłączenie pod Clipa/DDT uchroni przed wymienianiem wszystkiego na ślepo. Świecenie jej nie musi być skorelowane z tą usterką. Zastanawiające jest zachowanie po odpięciu krokowca. Sam walczyłem z obrotami i wyczytałem na tym forum, że zdarzają się nowe egzemplarze z wadą fabryczną. Zacząłbym od podłączenia kompa i wyeliminowania stwierdzonych błędów. Jeśli sytuacja nie ulegnie poprawie, kupić nowy krokowiec i przyuczyć według instrukcji z forum/pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Krokowy wymieniony Co nie znaczy, że z nowym jest Ok Wyczyść dokładnie gniazdo silniczka, sprawdź uszczelkę. Zerknij dokładnie na przewody od sensora czy któryś się nie uśmiecha i nie puszcza lewego powietrza. Plakiem to możesz nabłyszczyć a nie sprawdzić ;) Może sprawdź jak chodzi linka od gazu. Może się zawiesza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian19961 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Dzisiaj wymieniłem czujnik temperatury 30zł ale nic się nie poprawiło. Jak podłączyłem, pod komputer były takie błędy: Po wykasowaniu wyskoczyły tylko te: Błędy z wtryskiem to raczej od gazu jest bo jest wpięty przekażnik Edytowane 23 Grudnia 2014 przez damian19961 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasfenix Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Wtryski to tak jak piszesz od instalki gazowej. Pozostaje kwestia lambdy-to ona najprawdopodobniej zapala kontrolkę check. Na LPG jest ona emulowana, jednakże silnik jest wprowadzany w tryb awaryjny. Zajmij się nią. :l: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian19961 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Tak ale Tryb awaryjny może podnosić obroty ? Gaz to pierwsza generacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasfenix Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Sonda daje info o składzie miesznki. Silnik masz nagrzany, a ona daje sygnał o podawaniu paliwa jak na zimny i obroty masz jakie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian19961 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Chyba znalazłem winowajce. Mianowicie jak odłączę czujnik prędkości to obroty opadają dobrze. W sobotę go przeczyszczę a jak nie pomoże to wymienię i napisze co i jak. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) witam jestem tu nowy mam samochód od 3 dni 1.6 16V mi albo falują w granicach 2000 lub się zacinają dwa razy były normalne co mam robić? Nie wyskakuję żaden błąd w komputerze mam tylko benzynę Regulamin pkt. 5.7 - logika wypowiedzi Aston76 Proponuję Koledze zapoznać się z regulaminem forum, bo widać że ten punkt programu został pominięty podczas rejestracji.Aston76 Edytowane 8 Lutego 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Temat dotyczy 1,6/8V, a Ty masz 1,6/16V. Poczytaj sobie o silniczku krokowym i czyszczeniu przepustnicy. Polecam też zapoznanie się z regulaminem forum, bo potem będą nieuzasadnione żale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi