Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Linki szyby elektrycznej przód

Rekomendowane odpowiedzi

Szyba od pasażera. Sama opadła delikatnie w czasie jazdy. Elektrycznie nie byłem w stanie jej pomóc się podnieść, ponieważ coś ją klinowało. Opuścić do samego dołu się dało elektrycznie. Po rozebraniu boczków podniosłem ją ręcznie. Zauważyłem, że w momencie, gdy opuszczam czy podnoszę szybę elektrycznie silnik pracuje, ale po chwili linki ciągnące nachodzą na siebie (krzyżują się) i nawzajem się blokują.

Czy ktoś może podlinkować jakieś fotki ze sposobu montażu i demontażu całego mechanizmu, abym mógł porównać sobie co tam się stanęło?

W sumie to nawet nie wiem do końca jak ten mechanizm działa, a już rozbierać tego całkowicie nie chciałem.

Dodano: 20 gru 2014 - 17:53

Po wyjęciu mechanizmu, zrozumiałem zasadę jego działania.

Wychodzi na to iż wyżłobienia w czarnym, plastykowym kole na którym zaczepione i nawinięcie są metalowe linki, wyrobiły się. Można powiedzieć, że te rowki się powykrzywiały i linki przez to nachodzić na siebie zaczęły.

Próbowałem szukać tego koła, ale bez rezultatu.

Czy ktoś orientuje się jak fachowo nazywa się te część?

Edytowane przez aston76

To się nazywa rolka podnośnika szyb,ale może być Ci ciężko to kupić. Coś jak to KLIK, ale do pierwszej wersji Renault nie widziałem. Same rolki sprzedają raczej w kompletach jako zestaw naprawczy, np. KLIK

Wydaje mi się jednak, że nie warto się w to bawić. Na szrocie kompletny mechanizm, czyli silnik z linkami i prowadnicami kupisz za 70-100zł, tyle co dasz za zestaw naprawczy, a nawinąć linkę na rolkę jest strasznie ciężko. Mnie się latem zerwała linka to cały dzień walczyłem próbując nawinąć to na to kółko, jedyne co mi się udało zrobić to ponacinać paluchy...kupiłem na szrocie za 80zł kompletny mechanizm, fabrycznie nawinięty i w 10 minut podniemiłem z tym starym. Do meganek I jest ten sam mechanizm zarówno w phI jak i phII, jak jest ze scenicami to nie wiem niestety.

//Jeszcze jedno bo znalazłem w starych maila gościa z którym wtedy gadałem odnośnie takiego kółka i w ogóle zestawu naprawczego. Ma na Allegro do wielu takich Renówek te zestawy i widzę, że do Twojego chyba też teraz sprzedaje KLIK także może Cię to zainteresuje. Pogadaj, może sprzeda też samą rolkę, nie wiem. Tylko od razu powiem Ci, że do meganek rolka jest w dwóch wersjach, w sensie silniczek może mieć różne wpusty do zamocowania rolki. Dobrze obejrzyj jak jest u Ciebie, być może w Scenicach też są takie dziwnego rozbieżności.

Edytowane przez droopy
  • +1 1

• 2 tygodnie później...