Matys0 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Problem dotyczy auta mojej siostry, dostała starą Skodę Forman, auto jak na swoje lata się trzyma, auto od nowości w posiadaniu mojego dziadka, garażowany i zimą nie jeżdżony co za tym idzie grzanie tylnej szyby nie było potrzebne i dziadek poprzerabiał elektrykę i teraz nie ma ogrzewania tylnej szyby, końcówki do podłączenia pourywał od szyby. Ale znalazłem specjalnie kleje do przyklejenia końcówek. Pytanie moje brzmi jak do dalej podłączyć? Czy podłączyć no bezpośrednio pod 12v i zrobić jakiś włącznik w kokpicie. Czy musi być to przez jakiś moduł lub rezystor. Nie znam się na tym za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) Po prawej stronie pod deską, są bezpieczniki i przekażniki, w tym od ogrzewania tylnej szyby. Powinien na desce być też włącznik , kabelki i styki w tylnej klapie. Edytowane 22 Grudnia 2014 przez smeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Rozebrałem deskę i okazuje się że nie ma w ogóle kabli do włącznika, nie ma też żadnej wolnej wtyczki którą można by podłączyć. Czy możliwe że fabrycznie nie było grzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Były tam różne wersje, pewnie i ubogie. Przy klapie tylnej jest wiązka czy styki na rancie i styki na klapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Na klapie tylnej była wiązka ale dziadek ją przerobił na styki. Są przy lewej tylnej lampie. Jeśli nie ma wiązki to jest jakaś możliwość podłączenia tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 A czy jest to konieczne?, prawdę mówiąc w żadnym aucie tego tego nie używałem. Zrobić można: bezpiecznik, przekażnik, włącznik z lampką i automatyczny rozłącznik termiczny, dla zapominalskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) No niby nie jest to konieczne, ale auto stoi pod chmurką, jest to kombi, siora ma od niedawna prawko więc im więcej widzi tym lepiej :) jak będę miał chwile to coś jej tam wymyśle. Chodziło mi głównie jak to ogarnąć elektrycznie. Wielkie dzięki za pomoc :) Edytowane 23 Grudnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Na klapie tylnej była wiązka ale dziadek ją przerobił na styki. Jak dobrze kojarzę to takie rozwiązanie było seryjne na styki. Na allegro masz styki ruchome i stałe w sprzedaży. Czyli raczej dziadek nic nie przerabiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 W klapie była wiązka w gumowym oplocie zaraz przy połączeniu z dachem. A styki które zrobił dziadek to kawałek sklejki z blaszkami :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi