Slawek K Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Moze ma ktoś doświadczenie jak wyciągnąć rozrusznik, (i czy jest to mozliwe bez korzystania z pomocy mechaników), i co moze być przyczyną zgrzytu przy odpalaniu ale już po puszczeniu kluczyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Slawek K, te zgrzyty to prawdopodobnie nie odbijająca zębatka bendiksa. A co do wyciągnięcia rozrusznika, powiem tylko tyle, że podjechałem kiedyś do elektryka bo rozrusznik słabo kręcił. Pierwszą reakcją na informację co moją Renię boli były słowa jednego z pracowników: "O k...... tylko nie rozrusznik w Scenicu!!!!" Ponoć demontaż + naprawa i zamontowanie z powrotem, bez opuszczania ramy pomocniczej to 6 godzin roboty. W moim przypadku skończyło się wymianą dogorywającego akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Faktycznie zabawa przednia jest. Bez kanału i jak tego nie robiłeś, bez mechanika się nie obejdzie. Śruby trochę ukryte i dostęp fatalny. - odłączamy akumulator. - odkręcamy osłonę od spodu auta - odkręcamy dwa przewody w rozruszniku - odkręcamy 3 śruby mocujące rozrsznik, dość długawe. Ja na warsztacie byłem od 11:45 do 17:15 - tyle trwały roboty z drobną przerwą (10 min) kiedy mechanik udał się na magazyn po części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek K Opublikowano 5 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Dzieki za powyższe rady. byłem u mechanika i nawet nie chciał sie tego podejmowac (za dużo roboty), dlatego chciałem sie wziąśc za to sam (kanał mam) zrobiłem jedno podejscie i tez mi sie odechciało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 To teraz już wiesz o czym piszemy ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozek00 Opublikowano 8 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2008 Czesc !Niewiem czy chcesz jeszcze tą " instrukcję wydobywania rozrusznika"? Ja to robiłem w ten sposób : -odłaczenie akumulatora - zrzucenie lewego koła -odkrecic kabel zasilający na akumulatorze (klucz14) -od spodu odkrecasz śrubę na klucz 16 -odkrecasz śrube troszkę powyżej tez na klucz 16 -od strony koła nad skrzynią biegów jest śruba tez na klucz 16 nasadowy z przegubem i przedłużką minimum 50cm -wyjmujesz rozrusznik podciagając go do góry tyłem tak żeby bendix był skierowany do dołu -obracasz nim tak zeby złapac luz jak juz złapiesz to ciagniesz do dołu (on praktycznie juz sam zjezdza). Najpierw zajmowało mi to pół dnia teraz doszedłem juz do dwudziestu minut:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 8 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2008 jozek00, powiedz mi gdzie Ty na tym Ślonzku mieszkasz ? Nie ukrywam, że przydała by mi się pomoc z wyjęciem rozrusznika, coś mi ostatni nie zapala auto, a objawy są takie jakby rozrusznik się zacinał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozek00 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 P_r_z_e_m_o, w sumie to nawet nie jest aż tak daleko Oświęcimia. Panowie, co do spotkania, to możecie sie dogadać na PW. Tutaj czyste porady. - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowal1983 Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 dla potomnych jesli musisz wyjac rozrusznik to pokoleji: -wyjac aku i jego podstawe odlaczyc komp za akumulatorem zobaczymy dwie sruby na klucz 13 ktore sa na łączeniu silnika i skrzyni wchodzimy pod auto odkrecamy osone odkrecamy 4 sruby 13 trzymajace katalizator jedna 13 trzymajaca rozrusznik i wtedy pojawuia sie problem rozrusznik nie wychodzi zapiera sie o katalizator wtedy w mojej glowie zrodzil sie pomysl odkrecenia trzech srub przy turbo dokrecajace katalizator do turbo i9 sie okazalo ze po odkreceniu katalizatora od turbo spokojnie go odgiolem i rozrusznik wyszedl bez wiekszego problemu odkrecilem 8 i 14 srubki trzymajace przewody i rozrusznik byl moj:D wiec wszystkie odkrecania polosi i rozpinania zawieszenia sa zbedne mi ze srubkami przy turbo poszlo latwo bo dwa miesiace temu zmienialem Pozdrawiam Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki, 5.7 - logika wypowiedzi i ortografia P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 dla potomnych jesli musisz wyjac rozrusznik to pokoleji: Mało przydatny ten Twój "poradnik" Piszesz w wątku dotyczącym Scenica I PhI, a tu jest ciut inaczej.W tym momencie nie chce mi się wykazywać różnic, poza tym odkopałeś posta sprzed 6 lat. ;) Praktycznie Twój post jest do wywalenia. Dlaczego? Poczytaj regulamin forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamyk083 Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Witam. Post dodany nawet po 6 latach może się komuś przydać. Tak jak to jest właśnie w moim przypadku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi