derk Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Meganke posiadam od kwietnia 2013, zaraz po zakupie założyłem gaz. Niestety po tej operacji tylne zawieszenie siadło, w sumie jak większości przypadków. Samochód użytkuje żona dojeżdżając do pracy. W celu zmniejszenia kosztów jeżdżą w czwórkę na zmianę. Wiadomo jak wsiądą cztery osoby samochód siada. W maju 2014 wymieniłem tylne łożyska, zakładałem SKF. Teraz znowu się odezwało jedno. Prawdopodobnie przyczyną było dobijanie tyłu do "bałwanków". W sumie czasami i ja nim jeżdzę i mam wrażenie, że z tyłu nie ma amortyzacji, strasznie twardy (tylne amory sprawne). Po założeniu gazu chciałem podnieść tył, ale jakoś się odwlekało. Teraz już jestem prawie zdecydowany. Dzwoniłem do Ageny w Tychach. Poinformowano mnie, że przesunięcie o jeden ząbek wiąże się z podniesieniem tyłu o 7cm :(. Obawiam się, że taka wysokość będzie zbyt duża. Poinformowano mnie, że opadnięcie tyłu jest spowodowane "przemęczeniem" drążków i będzie potrzebna ich wymiana. Z tego co czytałem na forum, już nie raz tylne zawieszenie było podniesione na ząbkach i nie było z tym problemu. Teraz już sam nie wiem co robić. Zdecydować się na wymianę drążków, a może zmienić mechanika? Jakie są wasze postrzeżenia co do podniesienia tylnego zawieszenia i co najlepiej zrobić. Oczywiście w miarę rozsądnej cenie. Pozdrawiam Chyba nic się nie dowiem '' ...... tutaj nocuje '' !!!! Edytowane 6 Stycznia 2015 przez derk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasfenix Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Zamiast się oburzać odpal wyszukiwarkę. Pierwsze lepsze tematy z brzegu: http://megane.com.pl/topic/47548-prawidlowe-ustawienie-tylniej-belki-wysokosc/page__p__350548__hl__podniesienie+ty%C5%82u__fromsearch__1#entry350548 http://megane.com.pl/topic/11139-megane-i-ph2-problem-z-belka-tylna/page__st__90__p__326029__hl__podniesienie+ty%C5%82u__fromsearch__1#entry326029 http://megane.com.pl/topic/3144-regulacja-wysokosci-tylnego-zawieszenia/page__p__29735__hl__podniesienie+ty%C5%82u__fromsearch__1#entry29735 http://megane.com.pl/topic/8663-niskie-zawieszenie-a-seryjne-amortyzatory/page__p__71265__hl__podniesienie+ty%C5%82u__fromsearch__1#entry71265 http://megane.com.pl/topic/15719-podniesienie-tylu/page__p__127561__hl__podniesienie+ty%C5%82u__fromsearch__1#entry127561 Edytowane 7 Stycznia 2015 przez lukasfenix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
derk Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Ładnie tak papugować Tematy już czytałem rok temu, tylko mało co z nich wynika jeśli chodzi o wrażenia po regeneracji lub podniesieniu belki. Większość postów to zapytania czy już podnieść lub czy belka z "X" będzie pasowała do "Y". Ja szukam informacji na temat jak się zachowują drążki po podniesieniu (na wieloklinie) wiadomo że w tym momencie drążek będzie mocniej pracował. Zwłaszcza kiedy będzie obciążony. Tak samo jestem ciekaw o ile podniesie się zawieszenie po regulacji o jeden ząbek. Wracając do pomiarów H4 i H5 kwiecień 2013 No to pomiar wykonany, H4 = 290mm H5= 230mm poprawna różnica H4-H5= 14+/-7,5 U mnie wyszło H4-H5=6 czyli nie był tragiczny poprawna różnica H4-H5= 14+/-7,5 mam nadzieje że dobrze rozumiem, różnica powinna wynosić 14cm +/-7,5cm ? Czyli wynik od 21,5 do 6,5cm jest do zaakceptowania ?? W sumie z taką belką już się bujam 1,5roku. Obawiam się ze ją w końcu i tak zregeneruje, ale przed sprzedażą. Tylko nowy użytkownik będzie zadowolony, a ja głupi 5 lat będę się bujał na glebie. Regulamin pkt. 5.13 -Prezes Dodano: 15 sty 2015 - 16:41 Na wstępie dziękuję bardzo za wyczerpujące odpowiedzi i czekam na następne punkty regulaminu !!!! Więc dzisiaj udałem się do Ageny w Tychach, w celu oględzin mojej belki i ewentualnego podniesienia tylniej belki. Przypominam moje pomiary przed zabiegiem No to pomiar wykonany, H4 = 290mm H5= 230mm poprawna różnica H4-H5= 14+/-7,5 (pytanie czego mm, cm a może m) od kanty błotnika od podłoża 61cm Mechanik ocenił stan drążków skrętnych na dobry i nie wymagają wymiany. Następnie przystąpiono do podniesienia tylniej tylnej belki na wieloklinie o jeden ząbek. Po odebraniu samochodu wykonałem jazdę próbną następnie wykonałem pomiary <><><><><><><><><><>><><><><> <><><><><><><><><><>><><><><> <><><><><><><><><><>><><><><> H5=30cm 300mm H4=28cm 280mm H4-H5= -2cm -20mm od kanty błotnika do podłoża 68cm <><><><><><><><><><>><><><><> Czyli śrubę mam o 2cm powyżej środka osi koła O ile dobrze rozumiem wzór oraz rysunki gdzie widać że środek śruby powinien być poniżej środka koła ? I dopuszczalny wynik = 14 +/-7,5 <><><><><><><><><><>><><><><> Z wzoru wynika że powinna być poniżej środka osi koła, Wcześniej miałem wynik 6cm i moim zdaniem auto stało zbyt nisko. Nie wiem jak by to wyglądało przy różnicy 20cm co z wzoru jest dopuszczalne. Pewnie połowa koła było by zakryte nadkolem. Może w końcu się dowiemy w jakich jednostkach jest podawany pomiar ? Dodano: 15 sty 2015 - 17:46 a teraz tak wygląda Regulamin pkt.5.9 - Enter Aston76 Edytowane 15 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi