pabloalvaro Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Witam dnia 5.01.2015 na komputerze pojawił się komunikat "sprawdź układ wydechowy " zaświeciła się kontrolka check engine oraz kluczyk pomarańczowy . Pojechałem więc do diagnosty. Po sprawdzeniu pod komputerem samochodu odnalazł błąd "obwód grzania sondy lambda rząd 1 czujnik 2 - przerwa zwarcie do masy" Wyjęli sondę coś polutowali założyli. Po uruchomieniu silnika było ok. Pojechałem do domu i tu już ponownie komunikat się wyświetlił na wyświetlaczu. Dziś wróciłem do mechanika lecz wizyta dopiero na piątek. Czy wymagana będzie wymiana sondy ? Czy tego rodzaju komunikat informuje mnie o uszkodzeniu sondy czy może być uszkodzone jednak coś innego np. cewki, a sonda jako czujnik zadziałała ? Samochód jest z 2007r. 1.6 112km przebieg jeśli prawdziwy to 120tys. Cięcie Dodaję zdjęcie wydruku błędów z komputera. Kolego zapoznaj się z regulaminem zamieszczania zdjęć i zastosuj się do niego. Aston76 Edytowane 7 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Szykuj się na wymianę sondy, miałem to samo. I dopiero oryginalna sonda zadziałała u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabloalvaro Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Pytałem w sklepie , proponują boscha za 230zł . Czy to dobry wybór ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Osobiście mam złe wspomnienia z Boschem. Pierwsza padła po miesiacu, druga po 4 miesiącach. I cały czas to samo było. Zawracie do masy na grzałkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabloalvaro Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Możesz coś polecić ? Nie chciałbym płacić za każdym razem za diagnozę i kasowanie błędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Dokładnie jak kolega aston pisał nie też nie polecam Boscha lepiej dołożyć i kupić Denso/NTK albo oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabloalvaro Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Jaki może być koszt oryginalnej w serwisie ? Lub jaka to jest ta oryginalna tzn firma/producent Może naprawdę bardziej opłaca się oddać auto do ASO i niech naprawią to eksperci ? Może sam bym zakupił oryginalną sondę i wymienił, a kontrolki zgasną po usunięciu problemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasfenix Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 SIEMENS VDO – A2C59513186Z -414,45zł DENSO – DOX-2002 -241.09 zł NGK – OZA659-EE6 0380 -286,74 zł To z katalogu intercars. Co do ASO, to różnią się nawet między sobą, także lepiej zapytać u źródła. Jeśli nie czujesz się na siłach to może zrobić to ASO lub dowolny warsztat, bo to żadna filozofia. Ważne by mieli kompa, bo zgodnie ze sztuką warto by było usunąć błąd sondy z pamięci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Po wymianie trzeba skasować błąd. Inaczej będzie się cały czas palił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabloalvaro Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Czyli wymiana samemu raczej odpada. Dzięki wszystkim za pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo33 Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Ja kupiłem używaną za 20 zł + wysyłka, sam wymieniłem i śmiga już 0,5 roku :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi