Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

silniczek wycieraczek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Przeszukałem całe forum i nie natrafiłem na taki przypadek jak mój są podobne. Piszę o co chodzi, jakiś czas temu małżonce zatrzymały się wycieraczki potem był spokój. Stało się tak w sumie 4 razy przez okres miesiąca. Dziś zdechły całkiem!!! :unsure: . Byłem na kompie w salonie i koleś powiedział że wszystko jest ok. Na manetce jest sygnał a silnik nic. Powiedział że może to być zacierający się mechanizm i tyle.Rozebrałem i mechanizm działa lekko bez oporów ale dla spokojności rozebrałem przeczyściłem i posmarowałem :rolleyes: . I nadal nic sprawdziłem napięcie na kostce przy silniczku i na 1 pinie patrząc od góry jest - na drugim mam cały czas 12v a pozostałe czyli 3 i 4 nie dają żadnego napięcia a silniczek na krótko na tych pinach działa ręce mi opadają!Bbezpiecznik ten w kabinie manetką hamulca też jest ok a prądu niet !! Czytałem żeby przeczyścić sam silniczek ale nie umiem go rozebrać i nigdzie nie znalazłem fotek jak to zrobić. Pomoże ktoś??? Dodam fotkę samego silniczka w razie czego!!!

post-66779-0-36057600-1420920211_thumb.jpg

no czarna :)

u mnie też w ub. tygodniu podczas deszczu pracowały i w pewnym momencie zaprzestały.

po ponownym uruchomieniu silnika zaczęły znowu pracowac i do dziś jest OK.

o ile z tylną wycieraczką stosunkowo często to miałem, to przednie nigdy tak nie robiły.

niedobry objaw - muszę się czym prędzej tym zająć.

mam taki link, pewnie będzie podobnie:

• 1 miesiąc temu...

jeżeli ktoś twierdzi że nie ma przekaźnika wycieraczek to błąd - zdaża zdarza się że np 10-letnie auto i starsze wymaga wymiany wyklepanego i nie przewodzącego przekaźnika.Znajduje się on w skrzynce bsi blisko brązowej wtyczki(z pinu 1 i 2 sterowany jest silnik wycieraczek)-kolor biały ,kwadratowy. Można dokupić nawet nieco większy i po lutować na przewody.

Dodano: 25 lut 2015 - 22:01

przekaźnik wycieraczki przód

post-33541-0-59343900-1424898035_thumb.jpg

Edytowane przez aston76