Acanel Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Witam Od pewnego czasu mam problem z moją meganką. Mianowicie podczas hamowania gwałtownie ściąga mi samochód na lewo i żeby jechać prosto muszę mieć lekko skręconą kierownicę w prawą stronę. Po dodaniu gazu ( czasami po pewnej chwili od przyspieszenia) słychać dosyć mocne stuknięcie i wszystko wraca do normy lub lekko się poprawia. Myślałem, że jest to zacisk hamulca przedniego lewego koła, ale w sobotę byłem na stacji diagnostycznej i wykazało, że moje hamulce mają 85% sprawności i oba hamulce z lewej i prawej strony z przodu hamują równo. Poza tym przy skręcaniu na maksa w lewo czy w prawo mam w pewnym momencie takie wrażenie jakby autko miało przód w powietrzu, bo kierownica bardzo leciutko chodzi. Na stacji diagnostycznej zawieszenie wykazało mi na 75% z przodu i z tyłu. Mój mechanik posprawdzał wszystko w przednim zawieszeniu i wszystko jest podokręcane i też nie wie, dlaczego tak się dzieje. Może ktoś z Was sportkał się z czymś podobnym? Czekam na odpowiedź, bo już nie mam pomysłu co do mojego problemu :( Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 A przejechał się mechanik tym autem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Acanel Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Właśnie się przejechał. Dziwne jest to dla niego, ale nie potrafi zlokalizować przyczyny. Wchodząc na kanał wszystko wydaje się ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Obejrzyj zwrotnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Acanel Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Papuga Dzięki za podpowiedź. Obejrzę zwrotnicę i dam znać czy to to było powodem. Jak narazie jestem dobrej myśli :) Regulamin pkt. 5.13 -Prezes Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sheiner Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Temat będzie ciężki : 1 Podnieść auto , sprawdzić czy się koła lekko obracają 2 sprawdzić jarzma zacisków czy nie zblokowane prowadzenia , to samo z klockami w prowadzeniach czy luźno się przesuwają ( dziurawe osłony przeciwpyłowe to już jakiś punkt zaczepienia) 3 Miewałem przypadki że wężyki hamulcowe nie cofają należycie płynu hamulcowego (puchną pod elementem zaciśniętym) 4 jeżeli z tyłu bębny to sprawdzić czy chodzą tłoczki w cylinderkach 5 Pomiar środka osi kół przód i tył czy taki sam wymiar z prawej i lewej strony 6 Sprawdzić stan blacharski płyty podłogowej / może auto się już łamie Może coś :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_23 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Sprawdź czy sprężyna od amortyzatora nie pękła. Mi pękła (dolny zwój przy mocowaniu do amortyzatora), a wcześniej też, na stacji diagnostycznej stwierdzono tylko luz na wahaczu. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Acanel Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Sprężyny mam całe. Zlikwidowałem wszystkie awarie z czego bardzo się cieszę. Okazało się, że z jednej strony jak i z drugiej w przednich zaciskach klocków hamulcowych były zapieczone tłoczki cofania klocków. Z prawej jeden całkowicie, z lewej strony tylko ciężko chodziły. Po przeszlifowaniu, wyczyszczeniu i nasmarowaniu chodzą jak nówki Do tego wymieniłem sworzeń wachacza z prawej strony z przodu, bo zaczął być już luźny. Teraz autko chodzi pięknie. Kierownica jest sztywno, nic nie puka i nie stuka i hamuje równo bez jakiegokolwiek ściągania. Panowie dziękuje za cenne uwagi i rady i pomoc :rolleyes Edytowane 22 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi