karllo Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Może ktoś się spotkał sprawdzając napięcia w Scenicu II / Megane II lub słyszał gdzie takie napięcie się pojawia po odpaleniu silnika (wciśnięciu przycisku START/STOP) i znika po jego zgaszeniu (wciśnięciu przycisku START/STOP) a nie dopiero po wyjęciu karty z czytnika... Nie chodzi mi o typowe napięcie po zapłonie ale tylko takie na pracującym silniku. Jeżeli temat był to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Skrzynka bezpieczników pod maską, wtyczka PPH2 pin 11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 ok czyli mam rozumieć że jest tam +12V i po wciśnięciu przycisku Start/Stop silnik zgaśnie (karta jeszcze nie wyjęta i drzwi nie otwarte czyli jeszcze sporo systemów ma zasilanie) a napięcie na tym pinie zniknie? od razu piszę że nie jest mi to potrzebne do Led/dziennych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 jeżeli interesuje Cię wersja tak: - naciśnięcie START/STOP jak do uzyskania napięcia na pokładzie - brak zasilania w interesującym Cię punkcie - naciśnięcie START/STOP jak do odpalenia - jest zasilanie w interesującym Cię punkcie, silnik może ale nie musi pracować - naciśnięcie START/STOP celem wyłączenia pracującego silnika - brak zasilania w interesującym Cię punkcie z chwilą wyłączenia silnika to możesz podpiąć się nieco bliżej, do gniazda PPM2, złącze 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 PPM2 pin10 to jest zasilanie skrzyni automatycznej i po zgaszeniu silnika ono jest do momentu wyjęcia karty więc nie to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 być może tak jest, ale u mnie mam pod to podpięte światła dzienne i po zgaszeniu silnika światła gasną niezależnie czy karta jest czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 a czy przypadkiem nie masz HF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 mam, a co to zmienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 ja nie mam HF i u mnie wyłącza większość systemów dopiero jak wyjmę kartę i otworzę drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 zgadza się, u mnie też tak jest, że otwarcie drzwi powoduje wyłącznie wszystkiego (radio, wyświetlacz, gniazda 12V), ale światła gasną od razu po wyłączeniu silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 teraz to już nie potwierdzę ani nie zaprzeczę, jutro sprawdzę ale jakoś utrwaliło mi się że nie gasi ich od razu... dzienne mam tam podpięte od niedawna, a że ostatnio więcej jeżdżę na mijania to... Dodano: 13 sty 2015 - 17:53 z tym wyłączaniem dla tamtego pinu miałeś rację ale jest to zasilanie będące też na zapłonie przy wyłączonym silniku... rozwiązanie też ok ale poczekam może ktoś będzie znał inne miejsce ze stricte sygnałem pracującego silnika... właściwie nie musi być 12V, może być mniejsze np: 5/6V, i najlepiej jak by było w kabinie ale to nie jest mus... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 No to wzbudzanie alternatora PEM pin 8.Jest tylko wtedy gdy działa silnik (jest ładowanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 z tym wyłączaniem dla tamtego pinu miałeś rację ale jest to zasilanie będące też na zapłonie przy wyłączonym silniku... no nie zawsze! pisałem o tym wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Przekażniczek do czujnika cisnienia oleju i jak jest ciśnienie to silnik pracuje - wychodzi z niego masa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) jako że nie namierzyłem jeszcze tego plusa, brak czasu i sporo rozbierania to posiłkuję się plusem od skrzyni automatycznej ;) cinas a który to ten przekaźnik? obecny efekt: ;) Edytowane 20 Stycznia 2015 przez karllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi