Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Klakson Cały Czas Trąbi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam Renault Megane I 1.4 8V z 98r i mam problem. Po podłączeniu klaksonu do kostki bez przerwy trąbi, jaka może być tego przyczyna ? Mówili mi żeby sprawdzić bezpieczniki i przekaźniki. Bezpieczniki ok. Przekaźniki sprawdzałem w skrzynce pod maską, ale nic to nie daje. Znalazłem też jakieś przekaźniki w skrzynce bezpieczników wewnątrz kabiny. Czy tam jest jakiś przekaźnik od klaksonu ?? Prosze o pomoc ! :( :( :(

Co sprawdziłeś?, w uproszczeniu- przyciskiem zwierasz dwa kabelki, jeden podaje masę,drugi odbiera. Jeżeli na odbierającym jest masa, to gdzieś ją dostaje niekontrolowanie.

Mam dwa przyciski, gdyż jest to wersja z air bag'iem. Odkręciłem air bag i całkowicie odpiąłem kostkę od przycisków, po podłączeniu klaksonu nadal bez przerwy trąbi. Dopiero kiedy zdjąłem tą plastikową osłonę pod kierownicą i tam odłączyłem kostkę, klakson przestał trąbić. Byłem u mechanika, ten polecił mi sprawdzić przekaźnik. Niestety nigdzie nie mogę go znaleźć. Jaki pisałem sprawdziłem wszystkie pod maską, ale to nic nie daje :( . Znalazłem też jakieś przekaźniki w skrzynce bezpieczników wewnątrz kabiny. Może tam jest ten przekaźnik ? Nie chce próbować na ślepo, gdyż jest tam sporo kabli i nie chce nic przypadkiem urwać i narobić sobie dodatkowej roboty..

Byłem u mechanika, ten polecił mi sprawdzić przekaźnik.

A po co? Już znalazłeś gdzie jest zwarcie

. Dopiero kiedy zdjąłem tą plastikową osłonę pod kierownicą i tam odłączyłem kostkę, klakson przestał trąbić

Szukaj zawarcia od kostki w kierunku przycisków na kierownicy.

Nie pamiętam, ale wydaje mi się nie ma przekaźnika na klaksonie, a nawet jak jest to wlutowany w UHC, wiec łatwo nie będzie.

Dzieki, zaraz ide kombinować. Napisze co udało mi się zrobić :mrgreen:

Dodano: 06 lut 2015 - 13:56

Problem rozwiązany, zwarte były przewody za kierownicą. Dziękuję za pomoc panowie. Jest jeszcze jedna sprawa. A mianowicie przy włączaniu keirunkowskazów i świateł awaryjnych słychać dziwne brzęczenie w skrzynce bezpieczników czy to jest normalne, po prostu ten typ tak ma czy to jakieś zwarcie ? <_<