Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Nie odpala na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj wymieniłem czujnik obrotów wału korbowego, pomiar rezystancji czyjnika zdemnotowanego to 220 ohm, poninno być 250, nowy tak ma.U mnie było tak od czasu do czasu na zimnym silniku nie odpalał tzn. wciskam start a tu cisza i tak kilka razy a ostatnio to ze 20 razy i dopiero odpalił. Czekam na efekt czy wymiana pomogła. Dam znać za jakis czas.

wciskam start a tu cisza i tak kilka razy a ostatnio to ze 20 razy i dopiero odpalił

"Cisza" to znaczy, że rozrusznik nie kręcił? Jeżeli tak to czujnik położenia wału nie ma nic do tego.

Przyczyną może być sam rozrusznik lub obwód załączający rozrusznik. By wykluczyć rozrusznik po włączeniu zapłonu daj zasilanie z plusa akumulatora bezpośrednio na pin zaznaczony na rysunku. Przewód pomarańczowy. Wtyczki czteropinowej z tym pinem nie wypinaj. Jest to skrzynka z bezpiecznikami pod maską. Dostęp do tego pinu trochę utrudniony ale po wypięciu z zatrzasków modułu z bezpiecznikami możliwy. Jak zakręci to rozrusznik jest w porządku.

post-4670-0-21560800-1424770892_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

Tak zrobię, też stawiałem na rozrusznik ale, że dostęp do rozrusznika jest trudny bez kanału, to tak kombinuję chyba niepotrzebnie. Tak myślę jak wyciągnąć rozrusznik, nie posiadam kanału, przy wymianie czujnika zdemontowałem aku skrzynkę pod aku jest trochę miejsce. ale mam też taki problem, parownik mam zamontowany w przestrzeni między akumulatorem a silnikiem i jest tam ciasno. pomyślałem też czy by może nie spróbować dostać się do niego od góry ale trzeba by odkręcać kolektor ssący. Ponoć z kanału też trochę gimnastyki bo trzeba półoś prawą odkręcić( prawą tzn. patrząc od strony kabiny a jak stoimy z przodu to lewą), może masz jakieś doświadczenie? Byłbym wdzięczny.

edit

Problem rozwiązany, wymieniona cewka rozrusznika.

Zamykam temat

Edytowane przez aston76

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!