Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Nie działająca tylna wycieraczka Scenic I ph II

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zakupiłem Sceniczka i okazało się, że ma niesprawna wycieraczkę tylną.

Dobrałem się do silnika - rozebrałem przeczyściłem - działa bez zastrzeżeń podpięty pod zasilacz.

Po wpięciu - brak reakcji wiec pomierzyłem na kostce napięcia - brakuje go - nie dochodzi.

Zerknąłem ( jak wyczytałem na forum) na przejście pomiędzy karoseria a klapa.

Nie ma uszkodzeń okablowania.

Teraz lekka nieścisłość na kostce przy silniczku są 3 przewody.

1. Biały z paskiem czarnym - grubość około 2mm

2. Fiolet z paskiem czarnym - grubość około 2mm

3. Biały - grubość około 1 mm

W miejscu przejścia pomiędzy karoseria a klapa brakuje tego fioletu z czarnym paskiem -

Na schemacie wszystko schodzi się do złączki R15 - pytanko jak się do niej dobrać ?

Myślę, że może jeszcze przekaźnik nie działa ale nie mam pojęci gdzie jest zlokalizowany (wyczytałem że pod bezpiecznikami) ale może ktoś dysponuje rozpiską ?

Scenik 2.0 Benzyna 144 KM rok produkcji 1999.

post-29213-0-95632900-1426768791_thumb.jpg

post-29213-0-55989100-1426768910_thumb.jpg

Edytowane przez aston76

Rozebrać tylny lewy boczek wewnątrz auta i będzie pod plastikami kostka.

Nie koniecznie ze schematów dobre jest umiejscowienie tej kostki, ja u siebie w Megane Coupe na rysunki miałem oryginalnie w innym miejscu usytuowaną kostkę.

Spróbuj wyrwać schemat kostki R2 i tam pierw na pinie sprawdź czy jest napięcie.

Edytowane przez shu90