Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z Megane ciężko odpala, brak mocy, głośna praca

Mariusz90r

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie liczę na waszą pomoc bo w święta zostałem bez auta, zatrzymując się na światłach po 15km trasy usłyszałem dość głośne "cykanie", zjechałem na pobocze patrzę pod maskę a tam sporo ropy przy 4 wtryskiwaczu, dokulałem się spokojnie do garażu (dodam tylko, że auto odpalało cały czas bez najmniejszego problemu) i zacząłem wyciągać wtrysk nr 4. Niestety śruba mocująca wtrysk wyszła bardzo łatwo i to razem z częścią gwintu, no ale nic zmieniłem podkładkę pod wtryskiem, znalazłem inną śrubę o tych samych parametrach twardości którą się dało dokręcić bardzo mocno wtryskiwacz i po odpowietrzeniu (i to 3 krotnym, na nakrętkach przy wtryskach i pompką ręczną) Megane ledwie odpala, chodzi głośno i kompletnie nie ma mocy, ale za to charakterystyczne "cykanie" zniknęło, auto też nie dymi, świeci się kontolka silnika i serwis.

Wszystkie przewody podpięte, już nie mam pomysłu co jeszcze może mu nie pasować, wtrysk jest przykręcony bardzo solidnie, dużo lepiej niż na starej śrubie ze zjechanym gwintem która praktycznie go nie trzymała, a mimo to wtedy silnik pracował ok tylko było "cykanie" wtrysku, teraz ciężko odpalić, telepie się przy dodaniu gazu i ma problem podjechać pod próg garażu... Jakieś pomysły? sugestie co jeszcze można sprawdzić?

Oczywiście, ze wtyczkę do niego podłączyłeś. Jeżeli tak i świeci się serwis to prawdopodobnie uszkodziła się cewka we wtryskiwaczu, pracuje na trzech cylindrach.

Dodam jeszcze tylko ze wczoraj skasowalem błędy z kompa i po odpaleniu silnik dalej się telepie, a błędów brak :/ gdyby poszła część elektryczna wtrysku to raczej błąd by dalej się wyswietlal? Jak wy odpowietrzacie wtryski po wymianie podkładek? Może jednak robię coś nie tak

gdyby poszła część elektryczna wtrysku to raczej błąd by dalej się wyswietlal?

Tak, kontrolka serwis ciągle by się świeciła i ukazałby się napis "sprawdź układ wtryskowy". Odnośnie odpowietrzania samych wtryskiwaczy to mogę powiedzieć tylko tyle, że wymieniałem je niejednokrotnie i nigdy ich nie odpowietrzałem luzując nakrętkę na przewodzie wysokiego ciśnienia. Po prostu nie było takiej potrzeby, wtryskiwacze same się odpowietrzały po kilku sekundach pracy silnika. A to, że silnik po odpaleniu dalej się telepie świadczy o tym, że najprawdopodobniej któryś wtryskiwacz nie pracuje poprawnie. Możesz podczas pracy silnika odłączać zasilanie elektryczne poszczególnych wtryskiwaczy i wówczas stwierdzisz który to wtrysk. Odłączenie sprawnego wtryskiwacza pogorszy pracą silnika a odłączenie nisprawnego nic nie zmieni. A nie masz czasem piany zamiast paliwa w przewodzie zasilającym pompę wtryskowa?

Problem rozwiązany dwa wtryski przestały z jakiegoś powodu (najprawdopodobniej elektrycznego) podawać paliwo, nie wnikałem dokładnie co tam zrobił mechanik, ale jak za ładnie umyty silnik i wyczyszczone wtyczki plus rozwiązanie samego problemu cena była tak śmiesznie niska, że wolałem jak najszybciej zapłacić i uciekać co by się nie rozmyślił ;) Temat można zamknąć, dziękuję wszystkim którzy się udzielali za próbę pomocy :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!