timalf Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam. Megane 1.4 RL eco, 1996. Problem następujący. Dzisiaj robiłem trasę ok. 200km autostradą z dość dużym obciążeniem, pełny bagażnik + 4 osoby. Autko 3 dni temu miało zmieniane koła. Wszystko było w porządku. Trasa super. Po krótkim postoju (już w mieście) i przejechaniu paru kilometrów po mieście zaczął się pisk. Jednostajny pisk o mniej więcej jednakowym nasileniu. Ustawał okresowo i przy zatrzymaniu się. Następnie zauważyłem, że któryś z hamulców lekko trzyma (auto po puszczeniu hamulca nie poruszało się mimo spadu na drodze). Następnie pojawił się miękki pedał, hamulce łapały bardzo nisko + znaczne osłabienie siły hamowania (po napompowaniu było trochę lepiej, ale przez krótki czas). Po zatrzymaniu poczułem spaleniznę. Lewe, tylne koło gorące. Z oględzin: nic na pierwszy rzut oka nie kapało, zbiornik z płynem hamulcowym pełny. Płyn wymieniany z 8 miesięcy temu. PS. Meganka miała przed trasą przegląd i wszystko było w porządku. Jakiś pomysł co mogło się stać? Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez timalf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Chyba najszybciej będzie zrzucić koło i zobaczyć co się stało z hamulcem na tym kole i łożyskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejas Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Z tylu masz raczej szczeki to pewnie sie sprezynki zaciely Regulamin pkt. 5.6 -Prezes Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
11348 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Mogła się odkleić okładzina szczęki i blokuje bęben .Tak jak pisze Przemo,bez zdjęcia bębna to tylko gdybanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Możemy tak gdybać i wymyślać co się mogło stać. Tylko po co? Trzeba rozebrać i zobaczyć co się stało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timalf Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Mechanik we wtorek, ale byłem teraz przepalić Megankę i zachowywała się zupełnie normalnie. Hamulce w porządku, płyn sprawdziłem, też nic nie uciekło, pojeździłem trochę, pohamowałem, nic się nie działo. Takie coś jest w ogóle możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Takie coś jest w ogóle możliwe? Jest. Auto dostało dużego obciążenia i linka od ręcznego przytrzymała szczęki przy bębnie. Od tego zagrzał się płyn hamulcowy i spadła przez to skuteczność hamulców. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timalf Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) cięcie Meganka wróciła od mechanika. Było dokładnie tak jak napisał kolega wyżej. Żadnych trwałych uszkodzeń, skończyło się na rozebraniu i poskładaniu bębna. Dzięki wszystkim za odzew. Regulamin pkt. 5.13 – cytowanie Aston76 Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi