przemko34 Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 witam mam scenica grand 1.9 dci mam małe pytanie w jakich granicach spalaia powinien się mieścić ja nie mogę zejść poniżej 8 litrów w trasie , może jechać na regulacje , proszę o porade , a może to normalne spalanie , ale to co widze jak ludzie opisują to autko to ma mniejsze spalanie , co może być tego przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniio Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 a na jakich obrotach go trzymasz? I jaka jest temperatura plynu chlodniczego? Kiedy byl wymieniany olej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tacim Opublikowano 18 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Mój scenic 2003 1,9 DCI palił średnio w trasie 3 osoby 5,6l jak było zimno. Teraz mam Lagunę tan sam silnik i już więcej pali ale nie 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Mam scenika z 2000 r. z silnikiem 1.9 dTi spala mi w granicach 6.5 - 7 l /100km. tylko że ja z tym że ja gaz mu prawie cały czas deptam w podłogę. Oczywiście na rozgrzanym silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinescu Opublikowano 28 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 1,9dCi F9Q-812D: miasto 7,5l-9l, trasa 5,5-6l - sprawdził bym również filtr powietrza i świece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieszala5 Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Wczoraj wrocilem z Krakowa zrobilem 1000 kilometrow z czego jakies 200 po miescie na autostradzie nie przekraczalem jednak 140 km/h i wyszedlem 6,6 ale jezdzilem trybem oszczednym i bez klimy! Mysle ze na tak ciezkie auto jak Scenic Grand te 7-8 to jest norma nie wieze w 5,5-6 na trasie chyba ze 90 km/h ale gratuluje! Pozdrawiam! R Minelo troche czasu i kilometrow i powiem wam ze Samochodzik sprawuje sie coraz lepiej! jechalem na poczatku lipca do Chorwacji zapakowany i z deskami windsurfingowymi na dachu i spokojnie jadac 120-130 maks srednia z 1400 wyszla mi 5,8!!!Spowrotem troche szybciej i pokazal 6,1!Ogolnie po wymianie filtrow i oleju i wyczuciu autko spala duzo mniej niz przy poscie wyzej!:)Aha w tamta strone jechalem 80% drogi bez klimy!Mysle ze przedzial 5,8-6,5 to jest bardzi dobry wynik przy bagazniku na dachu i deskach WS! Bez bagaznika do Warszawy z Jeleniej Gory jadac do 140-150 tez wychodzi 5,8! Pozdrawiam Wszystkich! Robert p.s musze pomalu sie wziac za zawieszenie przod! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybek Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Ja też nie wieżę w spalanie 5 ltr/100km przy silniku 1,9 dci. Mi chyba raz udało się zejść poniżej 6 na trasie przy spokojnej jeżdzie. Normalnie to około 6,5 przy prędkościach 120-130. W mieście (Warszawa) w zimie na krótkich przebiegach to 10 pali jak nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Ja mam 1.9 DTI i jak na razie w trasie z 4 osobami przy prędkości max 120km/h wyszło 4,9 l na 100 km. W mieście jeszcze nie sprawdziłem ale nie jest źle. muszę jeszcze pojeździć jakieś 100 km i będę wiedział dokładnie ile wyszło. Mam 2 kolegów którzy mają 1,9 DTI i !,9 DCI w trasie wychodzi im podobnie a w mieście w granicach 6-7 l/100km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniio Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 na trasie przy predkosciach nie przekraczajacych 140km/h pali mi ok 6,2litra, w miescie jadac do pracy 10km 8,3litra pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Jedź na obrotomierz - na szóstym biegu przy predkości obrotowej ok 2000 obrotów na minute (prędkość około 100-110 kmh) będzie najoszczedniej - moja megii (no ale nie scenic) też 1.9 dci 120hp robi przy takim układzie 5,5 na trasie - oczywiście jak będzie lało, trasa bedzie ciasna i trzeba będzie często wyprzedzać to nie ma zmiłuj - wtedy min to 6,5. Miasto to inna bajka... o ile można warszawskie korki bajką nazwać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marekm Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Witam i pozdrawiam Średnie spalanie mojego Scenica na oponach zimowych w dwie osoby na tPrasie przy prędkości 150km/h to około 6,5 litra, a największe spalanie jakie dotychczas miałem to 7,3l ale przy prędkości 160 do 180 km/h. Proponuję Ci kolego pozmieniać prawie wszystki płyny, no i co za tym idzie i filtry, może to pomoże a na pewno nie zaszkodzi :P . Jeśli to nic nie pomoże to po prostu przejedź się gdzies na jakiś warsztat powodzenia :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Pozwólcie,że sie podłącze do tego tematu.Mam scenica 1,9dci 2000r.Przed wymiana turbiny brał 7 na trasie a 9 w mieście.Teraz po zmianie turbinki w trasie schodze bez problemów przy 110-120 km/h 5,7-6 a w mieście 7.Dla mnie to juz rewelacja przy tych gabarytach autka,poprzednio jeździłem mondkiem 1,8td i tam w trasie z klimka wychodził 6,8 ale przy bardzo delikatnej jeździe a w mieście do 10(ta turbo dziura była okropna)Aaaaa,i nie wierzę ,że scenic pali poniżej 5,5 l (chyba,że sie go pcha :P ) :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieszala5 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Pamietajcie ze Scenic II Grand juz troche wazy i napewno ma wiekszy wspolczynnik oporu od Scenica I.Ja mam Scenica 2005 i 70 000 to raczej silnik i turbinka powinny byc jeszcze w formie ale nie podejzewam zebym w trasie zszedl ponizej 6,5. Dla ciekawostki powiem ze jezdzilem firmowa Meganka 1,5 cdi i to autko jest mistrzynia spalania!Zapakowane na ful z deskami windsurfingowymi na dachu spalilo w trasie 5.0!Sprawdzalem osobiscie dolewajac po 300 kilometrach do pelna! Rewelacja!No ale male autko! Pozdrawiam! R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
listtadek Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Mam Scenika 2004r. 1.9dci i spala mi w trasie przy pełnym obciążeniu tzn. pięć osób i bagażnik wypchany 6.2l/100km przy predkości 120km/h a za to w mieście to spalanie dochodzi do 8.5l/100km.Fakt że większość jazdy po mieście to na zimnym silniku. Nie ma co narzekać to i tak nie źle, jednak waga i gabaryty auta robią swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P-99 Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2008 U mnie średnie spalanie wychodzi ok 6,5l/100km z tym że jest to wypadkowa jazdy zarówno w Warszawskich korkach, trasy, mojej ciężkiej nogi, delikatnej jazdy mojej kobity, i okresowego korzystania z AC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi