Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

błąd Automatycznej skrzyni biegów

siklers

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam Renault Grande Scenic z 2005 roku z automatyczna skrzynią biegów. Czasami wyskakuje mi komunikat serwis skrzyni biegów ale tylko w jednej sytuacji. Komunikat pokazał mi się dopiero 3 razy i różnych odstępach czasu i zawsze w tym samym miejscu to znaczy zawsze jak wracam po pracy do domu to mam dosyć stromą górę w połowie tej góry trzy razy pokazywał mi się błąd . Zatrzymałem się wyłączyłem silnik i włączyłem wszystko ok i nic dalej się nie pojawia jeżdżę dosyć duzo i ten komunikat pojawia mi się zawsze w tym miejsce. Nigdzie indziej gdy jadę w dłuższe trasy. Czym może być to spowodowane ? Wiem że w skrzyni jest jakiś olej nigdy go nie wymieniałem czy to może być powód ?

Jeśli to skrzynia 4 biegowa typu AL4/DP0 to owszem może być stary olej. Ale klasycznie taki komunikat oraz wejście w tryb awaryjny, 3 bieg bez lock-up, brak możliwości zmiany biegów w trybie manualnym, zniknięcie komunikatu po zgaszeniu i odpaleniu auta, oznacza jedno: należy wymienić 2 główne zawory hydrauliczne sterowania skrzynią. Miałem to samo, koszt w Łomiankach pod Warszawą 900 zł (łącznie z wymianą oleju).

• 5 tygodni później...

Witajcie ponownie.

Diagnosta powiedział mi,ze ten błąd to powód zbyt małej ilości oleju w skrzyni biegów. teraz rodzi się pytanie którędy najłatwiej dostać się do wlewu oleju żeby uzupełnić ten olej. W skrzyni jest mały wyciek za 3 tygodnie jadę do pl i tam chce naprawić skrzynie. Ale muszę uzupełnić pozom oleju w skrzyni biegów. Bardzo proszę o podpowiedź jak łatwo i szybko się do tego zabrać :)