siklers Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Witam, Posiadam Renault Grande Scenic z 2005 roku z automatyczna skrzynią biegów. Czasami wyskakuje mi komunikat serwis skrzyni biegów ale tylko w jednej sytuacji. Komunikat pokazał mi się dopiero 3 razy i różnych odstępach czasu i zawsze w tym samym miejscu to znaczy zawsze jak wracam po pracy do domu to mam dosyć stromą górę w połowie tej góry trzy razy pokazywał mi się błąd . Zatrzymałem się wyłączyłem silnik i włączyłem wszystko ok i nic dalej się nie pojawia jeżdżę dosyć duzo i ten komunikat pojawia mi się zawsze w tym miejsce. Nigdzie indziej gdy jadę w dłuższe trasy. Czym może być to spowodowane ? Wiem że w skrzyni jest jakiś olej nigdy go nie wymieniałem czy to może być powód ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basset Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Trzeba sprawdzić stan oleju a najlepiej go wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekmiz Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Jeśli to skrzynia 4 biegowa typu AL4/DP0 to owszem może być stary olej. Ale klasycznie taki komunikat oraz wejście w tryb awaryjny, 3 bieg bez lock-up, brak możliwości zmiany biegów w trybie manualnym, zniknięcie komunikatu po zgaszeniu i odpaleniu auta, oznacza jedno: należy wymienić 2 główne zawory hydrauliczne sterowania skrzynią. Miałem to samo, koszt w Łomiankach pod Warszawą 900 zł (łącznie z wymianą oleju). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siklers Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Witajcie ponownie. Diagnosta powiedział mi,ze ten błąd to powód zbyt małej ilości oleju w skrzyni biegów. teraz rodzi się pytanie którędy najłatwiej dostać się do wlewu oleju żeby uzupełnić ten olej. W skrzyni jest mały wyciek za 3 tygodnie jadę do pl i tam chce naprawić skrzynie. Ale muszę uzupełnić pozom oleju w skrzyni biegów. Bardzo proszę o podpowiedź jak łatwo i szybko się do tego zabrać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi