MegiMeg Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 (edytowane) Witam Mam takie pytanie - Co o tym sadzicie ? śruba mocująca amortyzator wypadła z jarzma belki tylnej. Czy to oznacza belkę do regeneracji, czy mocowanie amortyzatora? To jest prawy tył. Zawieszenie jak widać - jest gwintowane. Edytowane 23 Maja 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Raczej wygląda to na ścięcie śruby. Rozwiercić dać nową śrubę klasy min 10.9 albo 12.9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MegiMeg Opublikowano 23 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 (edytowane) Zamieszczam dodatkowe zdjęcia. Zwłaszcza tej śruby. Merkaba mógłbys potwierdzić czy to aby na pewno ścięcie śruby ? Edytowane 26 Maja 2015 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Teraz bardziej naświetliłeś sprawę, wg. mnie belka tylko na złom wychodzi na to że śruba ukręciła się dawno temu i nie trzymając się na całym gwincie w trawersie wyrwała część trawersa w której się jeszcze trzymała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MegiMeg Opublikowano 23 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Merkaba a jesteś pewien że tu o śrubę chodzi ? Ten element bardziej przypomina trzpień, który wchodzi w belkę na wcisk. Ani ten trzpień ani miejsce w które wchodzi w belkę - nie jest gwintowane. Jak uważasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 (edytowane) Tylko wg. rysunku technicznego jest to integralna część belki i nie jest osobno. Chybna że to jakiś dodatek do wzmocnienia układu z powodu gwintowego zawieszenia. W czerwonym kółku. Edytowane 26 Maja 2015 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Zanim zacząłbym się rozglądać za belką, w pierwszej kolejności wykręciłbym urwaną śrubę. Potem wyczyścił gniazdo i wsadził element, który został przy amortyzatorze. Znalezienie odpowiedniej śruby nie powinno być trudne, zgodnie z sugestią Merkaby. Następnie wcisnął bym tuleję w gniazdo w belce i skręcił wszystko na nowo. Jeżeli nic nie będzie się tłukło to bym tak zostawił. Koszt praktycznie zerowy w porównaniu z wymianą belki i dodatkowo nie wiadomo w jaki stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MegiMeg Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Czyli Panowie, sugerujecie przewiercenie gniazda (żeliwna belka), następnie nagwintowanie, przeprowadzenie śruby i skręcenie. Dobrze rozumuję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Wydaje mi się, że śruba mocująca amortyzator przechodzi przez belkę. Należy więc pozbyć się urwanego kawałka śruby, a nie wiercić większy otwór i gwintować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MegiMeg Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Przemo, z tego co widziałem, to śruba wchodzi w trzpień. A z kolei trzpień wchodzi do gniazda belki. Gniazdo belki nie jest na przestrzał. Czyli to zagłębienie na końcówkę trzpienia, a nie otwór na przelot. Wydaje mi się, że chyba jedynym rozwiązaniem jest zastosowanie uszczelkowanej śruby i przewiercenie gniazda gdzie wchodzi trzpień. Poprowadzenie śruby, i dokręcenie już po drugiej stronie otworu (przewiercenie gniazda na wylot). Czyli tzw. spięcie na sztywno. Oczywiście gniazda trzeba będzie także zagwintować, ale że belka jest żeliwna chyba to spokojnie powinno trzymać. Co uważacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 (edytowane) A po co osłabiać gwintem to co gwintu nie posiada?? Pozbądź się obydwu części zerwanej śruby i zastosuj taką o odpowiedniej wytrzymałości i długości, gdzie gwint jest tylko na jej końcu do zakręcenia nakrętką samoblokującą i po sprawie. W moim sceniolu I ph I, cięższym od qpety wyglądało to tak: Tylko jedna śruba średnicy 10 albo 12mm na przelot, wkręcana w gwint ale bez nakrętki z zewnątrz Edytowane 25 Maja 2015 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
topkrk Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Problemem nie jest belka lecz odratowanie amortyzatora ,tej tulei metalowo-gumowej nie kupisz oddzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MegiMeg Opublikowano 26 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) Gojgien, i zrobiłem tak jak powiedziałeś. Dokładnie tak samo. Dziś rano Cabrio zabrane przez lawetę do mechanika. Zrobiona popołudniu. Pierwsze krótka trasa (bez dziur czy czegokolwiek) a efekt na zdjęciu poniżej. Nawet nie wyobrażacie sobie poziomu mojego [cenzura]. Na forum cenzuralnie się wysławiamy :!: - Prezes Edytowane 26 Maja 2015 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Rozwierć to cholerstwo na wylot włącznie przez belkę w belce zrób nowy gwint np M12 i daj śrubę klasy minimum 10.9 a najlepiej 12.9 i skręć to i wżyciu się nic nie urwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Jeśli to na fotce jest tak zrobione jak opisałem, to chyba muszę okulistę zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi