piechtor Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Witam, pojawil mi sie problem z temperatura silnika. Ale moze po kolei wyjaśnię o co chodzi. W trakcie jazdy temp. utrzymuje się na poziomie drugiej kreski. Jak samochod stoi w korku wskaznik od razu idzie do trzeciej kreski-czyli dokladnie w polowie. Po chwili uruchamia sie wiatrak i wskaznik znow opada. Tak w kolko. Nie zauwazylem zeby cos sie wydarzylo. Gdzie moze byc problem? ewentualnie powiedzcie na co zwrocic uwage zeby bardziej przyblizyc moj problem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cmikus Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 U mnie normalnie jest ok 3 kreski (muszę jeszcze dokładnie sprawdzić) ale to oczym mówisz też ostatnio zauważyłem stojąc w korku za tirem gdy oddaliłem się od niego na pewną odległośc wszystko wróciło do normy także myślę że jest to spowodowane zbyt wysoką temperaturą otoczenia w korku i brakiem dostępu zimnego powietza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tarnas Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 piechtor to co piszesz to jest według mnie wszystko ok!!!!jak jedziesz silnik jest chlodzony powietrzem i stad wskazówka na 2 kresce, jak staniesz w korku silnik juz nie jest chłodzony powietrzem i temperatura jego rosnie, do 3 kreski, a jak sie włączy wiatrak to schładza płyn chłodniczy temperatura silnika spada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 piechtor, wg mnie będzie to objaw zaciętego termostatu sprawdź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Jaki termostat, to znajdziesz na forum, już była o tym mowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piechtor Opublikowano 20 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Dzisiaj spadło troche sniegu:) Niezla wiosna. Zrobilo sie troche chlodniej i jadac do pracy wskaznik juz tak czesto sie nie podnosil. Robak jak sprawdzic ten termostat? W grudniu mialem czyszczona nagrzewnice bo sie zatkala i nie bylo ogrzewania. CZy to moze miec zwiazek? Przy silniku sa zdaje sie 3 cewki? Z jednej zauwazylem jakby delikatny wyciek. Sorry ze wszelkie bledy jesli chodzi o nazewnictwo itd. Jestem kompletnie zielony jesli chodzi o bebechy zasomochodow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiael Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Może być to termostat... a może to też być chłodnica pełna kamienia... wtedy też byś miał taki objaw. Uważam, że to nie jest normalne przy tak niskich temperaturach. Miałem kiedyś podobny objaw w Hondzie... zmieniłem chłodnicę i było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giciorek Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Witam wszystkich.Podłącze sie do tematu gdyż nie chce pisać kolejnego. u mnie sytuacja wygląda w ten sposób ze temperatura rośnie do czwartej kreski a następnie gwałtownie spada do drugiej i ponownie sie podnosi az po dłuzszym czasie wkoncu sie stabilizuje tak po srodku. Poprzednio jezdziłem roznymi markami samochodow i zwykle temperatura rosła do pewnego poziomu i utrzymywała sie na nim. z marką Renault mam do czynienia od niedawna i nie wiem czy to już taki urok renówek czy tez coś z termostatem mam nie tak? Dodam jeszcze ze chodzi tu o Renault Megane Scenic 1,6 98r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Giciorek mam tak samo jak ty, nie przejmuj sie chlopie :P Tak na byc :>przy czwartej kresce wlacza sie wentylatorek a potem znow do drugiej i tak w kolko :P Oczywiscie po jakims czasie stabilizuje sie w okolicach 3 kreseczki :P Ale czasem lubi bryknac w gore a potem w dol :P Sam z tego powodu wymienilem termostat ale okazalo sie, ze wszystko jest okej, autko opali normalnie, nie przegrzewa sie i nie zdycha w upaly czy to korek czy trasa ! :P Szerokiej drogi zycze :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giciorek Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 No to mnie uspokoiłeś bo już sie przymierzałem do wymiany termostatu :P Dziwne te renówki ale dzieki za rade i pozdrawiam ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Opadanie wskazówki czujnika temperatury w samochcodzie w pewnym momencie, to jest jak najbardzej prawidłowy objaw. Występuje on w momencie jak termostat włączy duży obieg (przez chłodnicę) i zimny płyn z chłodnicy trafi do bloku silnika obniżając na chwilę jego temperaturę. Później termostat reguluje przepływ przez chłodnicę, w następnej kolejności jak termostat otworzy duży obieg na pełnyprzepływ, a temperatura ma tendencję rosnącą to włączany jest wentylator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi