Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Huk na wstecznym biegu

Bravo8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wczoraj zaniepokoił mnie pewna sytuacja. Moje auto to Renault Scenic, silnik 1.6 , rok 2004, przebieg 129 tys. km. Cofając z parkingu na wstecznym nagle usłyszałem dość głośny huk, tak jakbym uderzył przednim wahaczem o jakiś duży kamień. Zgasł mi silnik, co prawda już nie wiem czy z tego powody czy po prostu zdjąłem nogę z gazu i zadusiłem silnik. Wysiadłem z samochodu żeby zobaczyć czy w coś nie przywaliłem, na szczęście niczego nie było. Odpaliłem auto ponownie, wycofałem, ale nadal nim rzucało. Biegi do przodu wchodzą bez żadnego problemu. Nic się nie dzieje, nic nie szarpie. Po przyjeździe do domu chciałem jeszcze raz przetestować auto na wstecznym i wszystko ok, żadnych niepokojących sytuacji. Niby trzeba się cieszyć, ale zbliżają się wakacje i planuję wyjazd z moją rodziną na południe Europy. Nie chciał bym aby sprzęgło czy skrzynia padła mi za granicą, wtedy koszty by mnie pogrążyły. Czy może ktoś miał podobne przypadki, może na co zwrócić uwagę. Jakieś sugestie co sprawdzić?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Edytowane przez aston76

Zobacz jak wyglądają sprężyny na przednim zawieszeniu, czy któraś nie jest złamana.

Posłuchaj też czy nie występują głuche stuki przy skręcaniu kół od jednej, do drugiej skrajnej pozycji na postoju.

Możesz też podjechać do SKP i poprosić o przebadanie auta na szarpakach w celu zdiagnozowania stanu zawieszenia.

Podobne objawy miał syn w swoim sceniolu II i już miałem jechać na szarpaki ale wystarczyło wysoko pod błotnik pozaglądać, by widzieć złamaną sprężynę i opadnięte łożysko górne.

Edytowane przez gojgien

Co do szarpaków to 12go czerwca byłem na przeglądzie rejestracyjnym, poprosiłem gościa żeby dokładnie sprawdził zawieszenie na szarpakach, byliśmy razem w kanale i zrobił to przy mnie , żadnych luzów . Cofając w sobotę to kierownicę miałem ustawiona na wprost. Dzisiaj sprawdzę sprężyny .

Dodano: 16 cze 2015 - 08:34

Na pierwszy rzut oka sprężyny są całe, ale dzisiaj podjadę na podnośnik, odciążę koła może coś więcej zobaczę.

Edytowane przez Bravo8

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 16 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!