wojtusqq Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 (edytowane) Witam forumowiczów. Zaznaczam, że z mechaniką u mnie na bakier więc pytam Was. Od paru dni zauważyłem dziwne zachowanie mojego auta tj. Renault megane 1,9 dci. Zaczęło się od tego że, podczas postoju, na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku czuć jakby kabiną lekko szarpało. Teraz słyszę dziwne, ale lekkie klekotanie pod maską. Oprócz drgań i klekotania nic innego nie występuje . Co może być tego przyczyną? Dwumasa?? Edytowane 6 Lipca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodora Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Mam dokładnie to samo w MIII. Udału Ci się ustalić przyczynę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtusqq Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 (edytowane) Jeszcze nic nie ustaliłem. Nie ma czasu podjechać do mechanika. W sobotę wymieniłem olej i filtry. Co ciekawe po wymianie filtra paliwa drgania prawie ustały ale klekotanie dalej jest... Edytowane 6 Lipca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Czy te efekty nasilają się przy dodawaniu gazu, albo przy gaszeniu silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtusqq Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Właśnie to jest dziwne, że nic oprócz tego się z autem nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Jak masz możliwość, to sprawdź korekty na wtryskiwaczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtusqq Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Możesz wyjaśnić na czym to polega.? Szczerze mówiąc na mechanice znam się średnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Podłączyć komputer i sprawdzić korekty dawki paliwa na wtryskiwaczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtusqq Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 (edytowane) Odświeżam temat, bo problem rozwiązany. Rozleciało się koło pasowe. Po wymianie klekotanie ustało, nie szarpie też autem na postoju. Edytowane 19 Lipca 2015 przez aston76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodora Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 A które koło ci się rozleciało ? Mówisz o tym z tłumikiem drgań, które zamontowane jest na wałku i przenosi napęd na pasek akcesoriów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtusqq Opublikowano 23 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Tak, o to koło mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodora Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 (edytowane) U mnie problem drgań i metalicznego postukiwania nadal występuje. Wymiana poduszek, koła pasowego i filtra paliwa nic nie pomogła. Ostatnio zrzuciłem pasek akcesoriów aby zweryfikować czy winny jest któryś z podzespołów napędu, ale nic z tego. Wyrażnie słychać, że postukiwanie dochodzi spod pokrywy zaworów, zaraz od strony rozrządu. Co to może być ? Dodam, że występują również delikatne wachania obrotów. Nie dymi, przyspiesza normalnie. Drga dosłownie wszystko... Edytowane 31 Lipca 2015 przez bodora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Warto sprawdzić stan wtryskiwaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi