P_r_z_e_m_o Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Nic nie rób, pojeździj tak kilka dni, ale staraj się nie wyłączać silnika dopóki się dobrze nie nagrzeje. Jeżeli nic się nie zmieni spróbuj, jeszcze raz przyuczyć silniczek krokowy. Odepnij akumulator na kilka minut, podłącz ponownie, włącz zapłon, ale nie uruchamiaj silnika, na ok 15-20 sek. Powtórz tą operację 2-3 razy i dopiero po tym odpal silnik. Rób też przerwy pomiędzy załączeniem zapłonu na ok 15-20 sek. Rób to na zimnym silniku. Potem odpal i poczekać aż obroty zaczną spadać, powinny zacząć spadać jak silnik osiągnie 1/3 - 1/2 nominalnej temp. pracy, nie naciskaj w tym czasie gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ipopeki Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Czy jak obroty spadają trzęsie buda u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzyGeek Opublikowano 4 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Tzn w trakcie jazdy może troszkę się trzęsie ale nie jest to wyczuwalne. (no w korku delikatnie, ale nie jest to uciążliwe) Dziwne ale rano obroty były jak marzenie (750obrotów, nic mniej), wieczorem jak wracałem już nieco gorzej. Obstawiam że przy włączonej klimie w lecie by przygasał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ipopeki Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Jeszcze mam pytanie czy u Ciebie tez jest taka śruba na przepustnicy to ustawienia obrotów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzyGeek Opublikowano 5 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Tak jest z boku taka śróbka. Dziś całą drogę samochód zachowywał się świetnie. Nie wiem ale rano jeździ jak marzenie, wieczorem już obroty lekko skaczą (jak hamuję to spadają tak do 600 obrotów, odbija i podkaskuje do 700 (nie zawsze)) Przy włączonej klimie jest trochę gorzej. Dziś jak stałem na światłach coś mi dymiło na biało spod maski jak lekko przygazowałem, nic nie było czuć. Za jakiś 1km się zatrzymałem z gaśnicą w rękach ale nie było śladu :D (możliwe że coś z instalacją LPG) był to lekki dym, a na dworze minusowa temperatura więc za bardzo się tym nie przejmuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ipopeki Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Spróbuj podkręcić obroty właśnie ta śruba, narazie ustaw tak aby na benzynie wszystko chodziło elegancko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzyGeek Opublikowano 5 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Na pewno można kręcić tą śrubką? No tak jest śrubka, ale gdzieś czytałem żeby lepiej jej nie ruszać. Ktoś już próbował? Szczególnie że przepustnica jest elektroniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ipopeki Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Słuchaj ja u siebie co prawda nie mam elektrycznej przepustnicy, ale u znajomego w megi z taką właśnie przepustnica to pomogło miał podobny problem jak dojeżdżał do świateł albo czasami przygazował i puścił sprzęgło to megi gasła, pomógł właśnie ten zabieg aby podkręcić delikatnie obroty i problem zniknął teraz mam obroty między 900-850 i nic nie gaśnie :) to samo robiłem u siebie w v8 przy zwykłej przepustnicy i u mnie też problem zniknął więc możesz spróbować albo dla pewności zapytać kogoś kto na co dzień ma taką przepustnice :) Edytowane 8 Listopada 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzyGeek Opublikowano 6 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Chyba jednak za bardzo pośpieszyłem się z poprzednią wypowiedzią. Śrubki od obrotów chyba jednak nie ma. Nie wiem czy da radę jakoś ręcznie zmienić lekko pozycję przepustnicy elektroczninej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ipopeki Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 musi się dać na bank może przez kompa się ustawia obroty u Ciebie. Może spytaj kogoś kto miał do czynienia z tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzyGeek Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Czy jest możliwe że problem jest przez to że nie wymieniłem tego szerszego origa na przepustnicy? W sklepie renault wycenili sobie 80zł. W sklepie z oringami zapłaciłem od strony kolektora (ten cieńszy) 2zł więc różnica jest spora, ale nie mieli tego grubszego więc zostawiłem go (wyglądał na cały, chodź guma może już była lekko twarda) i poskładałem całość. Czy w przypadku nieszczelności Obroty powinny być chyba wyższe prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Czy w przypadku nieszczelności Obroty powinny być chyba wyższe prawda? Teoretycznie nie mam to znaczenia, bo nieszczelność jest przed przepustnicą. Przy sprawnej przepustnicy i szczelnym, całym, kolektorze ssącym, zdjęcie filtra powietrza, razem z rurami dolotu powietrza do filtra nie spowoduje wahania obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzyGeek Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 (edytowane) Ech no cóż, przepustnica wyczyszczona, więcej sam raczej nie zdziałam. Pozostaje kiedyś oddać do mechanika bo obroty dalej spadają do 550 i odskakują do jakiś 650. Głównie jak dojeżdżam z górki do ronda, hamuję. Silnik na szczęście nie gaśnie, ale przedtem też to się zdarzało raz na 2, 3 tygodnie. No jazda z klimą odpada. Edit. Samochód jeździ od mechanika do mechanika, na komputerze podobno nic nie pokazuje... Mam takiego pecha że akurat jak jestem umówiony na naprawę samochód jeździ idealnie, trzyma obroty. Gaśnie z raz na tydzień, dwa tygodnie. Nie wiem już co robić. Edytowane 10 Grudnia 2015 przez KrzyGeek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi