Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rozrząd 1.5 dCi ustawienie na znakach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Aktualnie auto jeździ i to dość dobrze Megane II ph II, silnik 1.5 dCi jednak znaki na kole od wałka i pompy nie są ustawione odpowiednio( znak na pompie cofnięty o dwa zęby, wałek rozrządu zblokowany blokadą czyli ok. Czy to standard w ph II ? Takie ustawienie ma coś na celu? Czy jednak pasek przy wymianie ustawiać na znaki? chociaż teraz auto chodzi bardzo dobrze.

Też się kiedyś nad tym zastanawiałem. W starych układach była pompa rozdzielaczowa i jej ustawienie miało decydujący wpływ na początek wtrysku, zwłaszcza w fazie rozruchu. Pompy common rail mają za zadanie tylko wytworzyć wysokie ciśnienie które jest skumulowane w specjalnej rampie. O początku wtrysku decyduje komputer zasilając cewkę odpowiedniego wtryskiwacza. Wydawać by się mogło, że ustawienie pompy nie ma żadnego wpływu ale z jakiegoś powodu producent robi znak na kole napędowym pompy i zaleca odpowiednie ustawienie. Trzeba by kiedyś przy okazji wymiany rozrządu poeksperymentować z tym ustawieniem, tak dla zabawy. :mrgreen:

Zmieniłem pasek i ustawiłem tak jak było na pompie, czyli znak 2 zęby przesunięty. Działa dobrze, więc chyba nie ma znaczenia ustawienie na pompie w nowszych silnikach phII.

• 9 lat później...

Fezz, dziękuję za ten wpis gdyż miałem ten sam problem w nissan pulsar 1.5 dci 110km k9k 636 wersja z start/stop. Znak na kole pasowym pompy był przesunięty o 2 zęby w prawo względem znaku na pasku (pomiedzy znakiem na kole wałka rozrzadu a znakiem na kole pompy było 21 dołków zamiast 19). Najpierw ustawiłem zgodnie ze znakami na pasku i musiałem to rozbierać ponownie. Silnik nie chodził dobrze, stukał i kopcił. Po przestawieniu paska na pompie jak było wcześniej wszystko wróciło do normy. Chris02

W dniu 9.07.2015 o 21:09, aniewa napisał(a):

Wydawać by się mogło, że ustawienie pompy nie ma żadnego wpływu ale z jakiegoś powodu producent robi znak na kole napędowym pompy i zaleca odpowiednie ustawienie

Trochę po latach ale tak informacyjnie - pompa wtryskowa ma dwie głowice sprężające i moment wytwarzania wysokiego ciśnienia w pompie jest zgrany z momentem wtrysku na wtryskiwaczach w celu uniknięcia pulsacji ciśnienia w listwie. Wg renault ma to powodować, że silnik będzie pracował równiej i ciszej.