Skocz do zawartości

Błąd zawór EGR -brak sterowania zaworem

Rekomendowane odpowiedzi

Pacjent (nieszczęsny) Renault Megane II 1.9 DCI 130km (2006) kombi ..

Ostatnia naprawa prócz tego problemu w tym samym czasie - wymiana termostatu .

Cały rok mam oczywiście problem z fitrem cząstek stałych ale dopalam go na autostradzie i jakoś to było.

Tym razem w zeszłym tygodniu (tuż po wymianie termostatu) zapalił mi się błąd EGR (według serwisu rzecz jasna).

Błędy jakie mam:

Abbgassystem uberprufen oraz Einspritz /to jednak nie był wtrysk tylko DPF/ - (ten drugi błąd został skasowany - samochód nie ciągnął powyżej 2000 obrotów tak jak przy zablokowanym sadzą niedopalonym filtrze DPF) .

Po wyczyszczeniu EGR diagnoza : EGR jest w porządku ale brak sterowania zaworem EGR z komputera.

Samochód został podpięty pod komputer ale nie udało się skasować błędu ani nic zrobić - mechanik uważa, że jest to usterka elektryczna i posłał do elektryka.

Jak na razie w Warszawie nie znam sprawdzonych elektryków - do jednego polecanego jak zadzwoniłem to nic nie potrafił powiedzieć i każe zostawić samochód na cały dzień (w moim przypadku niemożliwe bo samochód to moja druga ręka jeśli chodzi o pracę, pół dnia ok ale cały dzień na tylko i wyłącznie diagnozę - bo nie wymagam od razu naprawy - to dla mnie za dużo)

Czy są jakieś pomysły co może być nie tak ? Np. kable itd ? Gdzie może leżeć problem by szybciej odszukać usterkę ? Ktoś miał podobny problem ?

Jestem niestety laikiem w sprawach samochodu, wiem gdzie co i jak mniej więcej w samochodzie ze sprzętu mechanicznego ale nic poza tym.

Mechanik stwierdził, że póki nie uda się tego naprawić od tej strony elektrycznej to będę miał ciągle syf w EGR .

Nie wiem czy w dobrym dziale to opisałem ale starałem się wybrać prawidłowy.

A może ktoś zna jakichś sprawdzonych mechaników znających się na RENAULT w Warszawie prócz ASO rzecz jasna (to poproszę o priv - mejl) ?

Bo już trochę mnie męczy to zgadywanie wszystkiego co i jak...

Dodano: 25 lip 2015 - 20:56

Problem rozwiązany.

Można zamknąć.

Okazało się, że przy robieniu termostatu mechanicy dziabnęli mi jakiś kabel i wystarczyło naprawić.

Na razie jeszcze wyskakuje jeden nieznany błąd (nieudana próba regeneracji filtra) - zapewne chodzi o DPF, kluczyk się pokazuje ale moc samochodu jest ok bo filtr wypalam co jakiś czas, widocznie ten błąd trzeba już ręcznie skasować.

Została już tylko nieszczęsna klima :)

Edytowane przez P_r_z_e_m_o