damianoodm Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Witam, Od kwietnia jestem posiadaczem Renault Megane II z czerwca 2005 roku. Kilka dni temu zmieniałem rozrząd, jednak koła zmiennych faz nie ruszałem bo go nie słychać i olej w jego okolicach nie cieknie. Miesiąc po zakupie pojawił się taki problem, że po odpaleniu samochód nagle zgasł, ale za 2-3 razem odpalił i było ok. Dziś problem się nasilił, auto na zimnym silniku gaśnie, mianowicie odpaliłem samochód ok 10-15 sekund auto gaśnie, odpaliłem jeszcze raz chciałem ruszyć gaśnie, wcisnąłem sprzęgło i znów zgasło. Po przejechaniu ok 2 km problem znika. Co może być nie tak? Wina będzie w filtrze paliwa, czy gdzieś indziej? Proszę o szybką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 (edytowane) Sprawdź czujnik temperatury, ale może to być też KZFR, wyczyść przepustnicę. Edytowane 27 Lipca 2015 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianoodm Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Czujnik temperatury? Jak go sprawdzić, bo temperatura jest w normie. A przepustnicę wyczyszczę sam, czy konieczny będzie komputer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Odepnij całkowicie czujnik i sprawdź jaka będzie reakcja auta. Przepustnice wyczyścisz bez komputera. Dobrze jest ją do tego całkowicie wymontować z auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianoodm Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Wyczyściłem przepustnicę, i problem jest taki że teraz po włączeniu zapłonu ona piszczy a wcześniej tego nie robiła. Sprawdzałem dziś u jakiegoś obcego gościa i przepustnicy nie słychać po włączeniu zapłonu. Druga sprawa jest taka, że byłem autem na komputerze i pokazało usterkę obwodu rozrządu, więc wygląda na to że mechanik składając go coś schrzanił. Nie wiem też co z tą przepustnicą? Czyżby padła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Piszczeniem się nie martw, może gdzieś coś się zawilgociło. Jeżeli działa, to bez obaw. Jeżeli chodzi o błąd, to może być czujnik położenia wałka lub zawór od KZFR, wszystko zależy od tego, czym były odczytywane błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianoodm Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Błędy były odczytywane CDIF'em. Gość który odczytywał błędy twierdzi, że jest rozrząd o ząbek przestawiony bo gdyby czujnik to by nie palił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Ciekawe jak on z komputera odczytał, że rozrząd jest o ząbek przestawiony :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianoodm Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 (edytowane) Pokażesz mi w którym miejscu jest ten zawór KZFR? I w którym miejscu jest czujnik położenia wałka? Jak mogę sprawdzić te dwa elementy aby w ciemno nie kupować nowych? Widziałem że zawór KZFR kosztuje 370 zł;/ Edytowane 29 Lipca 2015 przez damianoodm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 W downloadzie jest cały manual serwisowy do Megane II i jest tam wszystko doskonale opisane. http://megane.com.pl/files/file/287-instrukcje-serwisowe-megane-ii-ph-i-ii/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianoodm Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 (edytowane) Dziś przeczyszczony został elektrozawór KZFR wtyczki do niego i wtyczki do czujnika położenia wałka rozrządu. Auto wydaje się chodzić normalnie, znikł problem gaśnięcia po odpalaniu, więc pojechałem z nim na komputer i sprawa wygląda tak: 0530 -Obwód czujnika czynnika chłodzącego, napięcie poza zakresem tolerancji -nieciągły 0340 - Obwód czujnika wałka rozrządu; pomiar faz poza zakresem - obecny 0010 - Czujnik położenia wałka rozrządu; problem z natężeniem sygnału - obecny KZFR jest dobry na pewno. elektrozawór KZFR tez jest dobry bo został sprawdzony Co jest więc nie tak/co jest do wymiany? Sprawdzane w programie DELPHI. Edytowane 29 Lipca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Skasuj te błędy jeszcze raz i przejdź się z podłączonym komputerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianoodm Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Problem w tym, że one nie chcą się skasować:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 To może warto podłączyć auto pod CLIPa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturbud Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Właśnie mam ten sam problem. Megane II 2004 1,6 16v, odpalam i gaśnie od razu, jak go odpalę z nogą na gazie (podciągnę go do 3000 obrotów) to chodzi normalnie, jak odpalę bez gazu, ciągnie tak do 1200 obrotów po czym schodzi do 0 i gaśnie. Jak w trakcie spadania obrotów dodam gazu to w pierwszym momencie jakby bez reakcji było a potem słychać tak jakby coś musiało się przepchać i zaczyna normalnie chodzić. Przy temperaturach poniżej -10 nie ma tego problemu. Przepustnica przeczyszczona, czujnik wałka rozrządu też wymieniony. Komputer nic nie pokazuje. Nic nie hałasuje z silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi