Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Awaria podnośnika szyby drzwi pasażera Megane 3D

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przeczytałem kilka wątków odnośnie awarii podnoszenia szyb w megance II, jednak nadal nie wiem co może być przyczyną mojego problemu...

W mojej megance 2 generacji przed liftem od niedługiego czasu szyba pasażera (pojazd trzydrzwiowy) zaczynała poruszać się coraz wolniej. Oczywiście jak łatwo się domyślić, przestała działać. Pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy to problem z prowadnicami, że smarowanie słabe, albo sam mechanizm przydałoby się wyczyścić i posmarować, a silniczek oczywiście kupić. Jednak dzisiaj jak się za to zabrałem okazało się, że silniczek jest sprawny! Po podłączeniu pod prostownik, kręci się aż miło.

Teraz nie wiem co powinienem wymienić... czy moduł padł, chociaż jak go rozebrałem to zimnych lutów nie widziałem, ani wilgoci, nic... czyściutki. Gdzieś w internetach wypatrzyłem, że problem może też leżeć po stronie samego przełącznika szyby, że niby jak ten od strony pasażera nie działa to ten od kierowcy też nie będzie reagował. Jeśli chodzi o przełączniki to na pewno ten od kierowcy działa bo szyba kierowcy jest sprawna, podświetlenie też jest w porządku.

Prawdę mówiąc nie chce sobie robić niepotrzebnych kosztów i wymieniać wszystkiego po kolei bo to nie o to chodzi. :)

Jeśli ktoś miałby wiedzę na ten temat to bardzo proszę o jakieś porady.

Pozdrawiam!

Dodano: 10 wrz 2015 - 20:13

Problemem okazały się styki w złączce miedzy drzwiami a kabiną. Zaoksydowane i jeden aż ułamany. Nie miało prawa działać. Klasyk... :mad:

post-83325-0-75045900-1441221597_thumb.jpg

• +1 1