Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

TEMPOMAT do megan I coupe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem nowy na tym forum aczkolwiek kiedyś już byłem tu zarejestrowany ponieważ miałem renault megane I phI RT. Potem jakoś wyszło, że stałem się posiadaczem BMW a teraz ponownie wróciłem do Reno tyle że Megane I phII Coupe 1.6 16v 2001r. I mam pytanie czy jest możliwość założenia do tego modelu TEMPOMATU. Ciężko znaleźć informacje na ten temat dlatego chciałem zapytać konkretnie co do tego modelu który posiadam. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam. :)

Edytowane przez aston76

Raczej nikt się z tym nie bawił ale trzeba by dać krańcówkę nad pedałem sprzęgła (taka jak na hamulcu) w razie nagłego hamowania itp, dać osobny komputer np. Arduino z LCD, jakieś przyciski do wybierania prędkości oraz co najtrudniejsze wczepić się do sterownika silnika tak aby utrzymywał odpowiednio przekalkulowane do prędkości obroty. Z tym będzie problem, lecz skoro sterownik ma zaprogramowane stałe obroty biegu jałowego to może się da dodatkowe obroty zaprogramować.

Musisz pojechać do jakiegoś DOBREGO elektro-mechanika który podjąłby się tego zadania, tutaj nikt tego nie przerabiał.

• +1 1

W tych autach nie było fabrycznych tempomatów, ale można było dołożyć taki wynalazek sterowany podciśnieniowo, jak w starych autach.

Tak się składa, że kiedyś zdobyłem taki tempomat, niestety w aucie nie było pilota do obsługi. Całą resztę mam gdzieś w szafie w garażu, łącznie z czujnikami nad pedały.

Całość wyjęta ze scenica I 1,6 16v.

Jak to znajdę to wrzucę zdjęcia.

• +1 1

No rzeczywiście wygląda to skomplikowanie. A szkoda bo przydał by mi się ten tempomat :) Popytam jeszcze fachowców w okolicy i może któryś będzie miał jakieś pojecie o tym i podejmie się tego. Wielki dzięki za wytłumaczenie w czym rzecz! :) Właśnie byłem zaprowadzić meganke do zagazowania, wieczorem będzie do odbioru, jestem ciekaw co z tego wyjdzie :) Pozdrawiam !

Edytowane przez aston76

• 1 miesiąc temu...