Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Wymiana silnika 1.5dci

ziomek4007

Rekomendowane odpowiedzi

Stanu jeszcze nie znam, ale obdzwoniłem chyba wszystkich z allegro, którzy mieli wystawione oryginalne wały i lipa... deficyt... nie wiedzą nawet kiedy będzie najbliższy rzut.

Czyli do nowego wału nie mogę założyć nowych panewek prosto z pudelka? Czy źle zrozumiałem :)

Edytowane przez aston76

Od zawsze w silnikach wysokoprężnych jak mają problemy z odpaleniem.

Brak kompresji szczególnie uciążliwy jest w starszych "ropniakach".

Sam stan silnika na podstawie kompresji sprawdza się już później normalnie na ciepło bez oleju i z próbą olejową.

Od zawsze w silnikach wysokoprężnych jak mają problemy z odpaleniem

Od zawsze to może ty tak robisz, temp. min oleju to 30 st, w każdej jednej książce o tym można przeczytać.

Sam stan silnika na podstawie kompresji sprawdza się już później normalnie na ciepło bez oleju i z próbą olejową.

chyba mi nie powiesz, że przy idealnej kompresji na ciepłym silniku może on mieć złą na zimnym i problemy z odpalaniem ?

chyba mi nie powiesz, że przy idealnej kompresji na ciepłym silniku może on mieć złą na zimnym i problemy z odpalaniem ?

Nie mówimy tu o idealniej kompresji.

Wystarczy, że na ciepłym kompresja mieści się w "granicach przyzwoitości", ale na zimno jest już za niska i są problemy z odpaleniem.

Tak było z jednym 1,9 dCi, który przy pomiarze na ciepło kompresję miał w okolicach 27-28 barów, czyli całkiem nieźle.

Niestety na dwóch cylindrach na zimno kompresja utrzymywała się w okolicach 20 barów.

Zanim była pomierzona kompresja na zimno, mechanicy zdążyli w aucie wymienić wtryskiwacze, świece żarowe, moduł świec żarowych, a auto dalej zimą kiepsko zapalało.

Ten patent z pomiarem na zimno nie pochodzi z żadnej książki, tylko od starych mechaników, którzy zjedli zęby na silnikach wysokoprężnych.

Ta metoda jest dość często stosowana przy dużych silnikach.