thomas102 Opublikowano 7 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Witam , ostatnio mam problem z moim scenikiem , znalazłem w szafie interfejs, który kupiłem bodaj do opla kilka lat temu i drugi do VW - zdjęcia poniżej. ten Elm ma wersje firmware 1.4 czy będzie współpracował z DDT2000 ? Ewentualnie co musiałbym zrobić żeby zadziałał :)? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Potrzebujesz kabla VAG KKL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Jeżeli masz Scenika z ostatnich lat produkcji, to podstawową diagnostykę zrobisz nawet darmowymi programami typu Scan Tool lub Auto Doctor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomas102 Opublikowano 9 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Mój scenic to 2002 r. O ile dobrze pamiętam jeden z kabelków kupiłem do VW z 2000 r, więc diagnostyka chyba była po linii KKL ? Czy coś pomieszałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Jak 2002 rok, to podstawową diagnostykę zrobisz za pomocą tego interfejsu z pierwszego zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnzoZG Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Ja się pod temat podepnę, bo jestem tu na forum od listopada, czy grudnia, jak w żony Scenicu nie chciał puścić elektryczny ręczny. Urwany, a raczej ułamany był kabel z pinu w kostce i nie łączył, kostkę rozebrałem, pin wymieniłem, tylko świeci się cały czas servis, czy jak kto woli pomarańczowa kontrolka z kluczem i chciałbym to skasować. Scenic to 2009 rok 1,5 dci mam ELM-a 327, bo ja jeżdżę Scorpio. Posiadam też programy na androida tj. Torque Pro i ScanMaster Lite. Oba czytają parametry pracy silnika, ale nie mogę nimi wykasować nimi tego błędu. Może wie ktoś o czymś na androida, albo na PC-ta żebym się pozbył tego klucza. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez EnzoZG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheOktik Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Płatny MaxiEcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnzoZG Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 (edytowane) TheOktik na 100% ? Bo nie chce mi się wyrzucać 450zł jeśli nie zadziała. Edytowane 19 Stycznia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zadziała na 100 %. Mam ten program i nie raz kasowałem nim usterki ręcznego. Współpracuje z ELM 327. Kosz na jedną markę chyba mniej niż 450 zł jak wyżej podajesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Sam program ostatnio był za 200 zł. Aniewa testowałeś może jakie są różnice między Elmem i MPM? Interfejs MPM daje coś przy Renaultach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Testowałem na scenicuII i meganeII i nie ma żadnej różnicy. Robią dokładnie to samo. MPM umożliwia kodowanie kart a ELM nie, to tylko taka jedna różnica. Druga sprawa, ELM nie działa ze wszystkimi markami natomiast MPM-COM praktycznie ze wszystkimi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 OK, czyli dla mnie wystarczy nawet na ELMie, to może się nim bardziej zainteresuje :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ojinau Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Czyli reasumując ELM + MAXIECU mamy mniej więcej te same możliwości co z CLIP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnzoZG Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zadziała na 100 %. Mam ten program i nie raz kasowałem nim usterki ręcznego. Współpracuje z ELM 327. Kosz na jedną markę chyba mniej niż 450 zł jak wyżej podajesz. Pisałem do gościa maila i dostałem taką odpowiedź "SDPROG działa w oparciu o system OBDII, czyli przewidziane jest do diagnozy błędów silnika i automatycznej skrzyni biegów w benzynach do 2002 roku i dieslach do 2004.. Oprogramowanie jest na PC (Windows Vista lub wyższy), Android i iOS." Więc masz starszego Scenica niż 2004r., dlatego mi niestety się ten program nie przyda do Scenica III 2009r. :/ Ale jak widzę, tzn obserwuję to forum, to testujesz różne elektroniczne rzeczy i dużo w tym temacie wiesz, więc może wiesz czym mogę zczytać i usunąć błędy z mojego Scenica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Nie wiem do kogo pisałeś i skąd taka odpowiedź. Program maxiecu2 na pewno współpracuje z Scenic III. Poniżej masz zrzut parametrów tego programu dla Scenica III. Mój scenic jest z końca 2004 nie ma najmniejszego problemu z połączeniem do poszczególnych układów w pojeździe i silnikiem. Dodatkowo producent programu zamieścił informację o aktualizacji z dnia 2015-07-22. Aktualizacja z dnia : 2015-07-22 Volkswagen,seat,skoda -Dodanie długich kodowań Renault -Dodanie obsługi hamulca postojowego -Scenic 3 -Megane 3 Co do testowania programów do diagnostyki to nie jestem znawcą. Mam po prostu ELM 327 i obecnie MPM-COM i program Maxiecu. I tylko na ten temat się wypowiadam bo mogę to potwierdzić praktycznie. Scenica III nie diagnozowałem ale z powyższych zrzutów widać, że nie powinno być najmniejszego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi