marekwodniak Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 (edytowane) Sprawdzi Clipem tam sa podane numery ja tak mam.Zrób przelewy wyjdzie które do wymiany . Edytowane 2 Listopada 2015 przez marekwodniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydryszek Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 aniewa, dziękuję jak zwykle za rzeczowa pomoc, muszę się udać zatem na sprawdzenie pompy i ostatecznie wykluczyć też ten regulator gdzieś w serwisie. Wymienię jeszcze przewód paliwowy zgodnie z Twoja sugestią. BTW Twój regulator postaram się odesłać w sobotę z rana bo w tygodniu nie ma mnie w domu w ludzkich godzinach. marekwodniak, oj chyba przeczytałeś tylko tytuł watku bo nie wiem w czym ma pomóc Twój post ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 (edytowane) Czytałem i dalej uważam że jest coś nie tak z wtryskami.Przyjechał do mnie kolega z innego forum po stwierzeniu mechanika ,stwierdził po ściągnieciu przelewów że sąw normie .Podpiołem Clipa zrobiłem przelewy i 2 były na złom.Ale wiadomo każdy przypadek jest inny. Edytowane 2 Listopada 2015 przez marekwodniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydryszek Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 A to chyba ja nie zrozumiałem w takim razie bo myślałem że chodzi Ci o organoleptyczny test przelewowy a rozumiem że w Clipie jest odpowiednia procedura uruchamiająca test przelewów? Starałem się zrobić w miarę rzeczywiste środowisko testowe dla wtryskiwaczy i wyszło bardzo ok. Zastanawiam się teraz nad Twoją teorią wadliwych wtryskiwaczy, co było złe, zostało wymienione i sprawdzone na maszynie wraz z wydrukiem parametrów, regeneracja wyeliminowała problem z dymieniem po odpaleniu i jeździ się ok ale ta sama regeneracja nie wyeliminowała błędu injection fault...a myślę, że gdyby się popsuły znowu w sposób niezauważalny to chociaż po przejechaniu jakiegoś dystansu a nie od razu po montarzu. Tym bardziej że naprawy dokonał polecany serwis wtryskiwaczy na Zaciszu w Warszawie. Najgorsze jest to, że jak dam komuś do zdiagnozowania to może jeszcze więcej napsuć niz poprawić i spore koszty takich prób. Od początku posiadania tego auta błąd injection fault pojawiał się częściej i właśnie mniej więcej po roku dokonałem regeneracji wtryskiwaczy. Pozostają pompa, bąble powietrza w dopływie paliwa do pompy, wtryskiwacze praktycznie pewnik że są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 W obu przypadkach minuta pracy w idle (?) na jałowym bez obciążenia i kontrola przelewu i kolejne dwie minuty 2000RPM. Paliwo zebrane z każdego przelewu w identycznej ilości około 6ml Z tego opisu wynika, że przelewy były robione prawie według tego co robi clip poleceniem AC029 i wyszło koledze Wydryszek po 6 ml gdzie norma przewiduje po dwóch minutach pracy na jałowym i ośmiu zwiększeniach prędkości 35 ml. No ale można jeszcze raz to sprawdzić clipem zwlaszcza, że to koszt niewielki. Swoją drogą chciałbym mieć u siebie takie wtryskiwacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydryszek Opublikowano 28 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Mały update: od dzisiaj Megi jest w serwisie bo coraz częściej wyskakuje błąd. Sprawdzili dokładnie wtryski na maszynach i są jak nówki. Jutro podmienią na inny 100% sprawny regulator a jak nie to pompa. Zaktualizuję info tutaj jak ustalą co jest zepsute. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Masz może już jakieś info? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydryszek Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Sprawdzony regulator i jest sprawny bo już na trzecim zachowuje się tak samo i ten trzeci ma tak samo wartości książkowe. Szukam serwisu który ogarnie mi pompę od czwartku w tym tygodniu bo akurat mam mieć krótki urlop ale kiepsko z terminami. Dzwoniłem też do nieautoryzowanego serwisu Renault na Drzeworytników 73 w wawie i serwisant pytał czy był sprawdzany czujnik w rampie. Powiedziałem, że mam druga rampę z czujnikiem ale zalecano mi jej nie montować bo mogła mieć opiłki i że to pewnie pompa ale zasugerował że można jeszcze to sprawdzić. Nie wiem jednak czy rampa ma w sobie jakiś zaworek albo coś co może się zapchać lub czy ten czujnik można w ajkiś sposób wykluczyć czy sprawny czy nie. Kombinuję jak się da i możliwe że jeszcze w tym tygodniu uda mi się ogarnąć regenerację pompy ale teraz mam wątpliwości czy to rampa czy pompa....rampę wymienić taniej niż regenerować pompę. Najgorzej że mało kto przeprowadza kompleksową diagnostykę we w miarę rozsądnych pieniądzach. Pod koniec tygodnia napiszę jak coś ustalę. A pytaszkrzemyk bo? Masz jakieś problemy z układem czy tak z ciekawości? :D Ja próbuję odnaleźć kogokolwiek kto ma podobny problem i nie wychodzi hehe Znalazłem jeszcze to (ostatni post) http://www.renaultforums.co.uk/archive/index.php/t-114111.html wychodzi na to że komuś wymiana filtra na oryginalny pomogła. Nie wiem czy zrobić jeszcze jakąś próbę z filtrem? Nie wiem na jaki zmienić. Wymieniałem filtr chyba na wiosnę i od tamtej pory z miesiąca na miesiąc częściej pojawia się błąd. Kiedyś to był 4 i 5 bieg przy butowaniu, potem już na 3 a teraz już naqwet na drugim biegu jak przeciągnę do 3kRPM. Edytowane 4 Stycznia 2016 przez Wydryszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Z ciekawości :) Dzięki za info i czekam na dalsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 W rampie nie ma żadnego zaworka i rampa nie może ulec uszkodzeniu, natomiast sam czujnik ciśnienia możesz wymienić na ten z zapasowej rampy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydryszek Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Hmm..a pojawiały się sygnały, żeby broń Boże nie ruszać czujnika tylko wymieniać rampę z czujnikiem...to może już zakupię ten filtr paliwa i dam do wymiany, bo nie uśmiecha mi się teraz na mrozie go samemu wymieniać :( Co do filtra jeszcze to mam KAMOKA DOKŁADNIE TEN i myślę czy TEN dałby radę. Akurat teraz mam przerwę między projektami i mogę wziąć swobodnie urlop i biegać po serwisach ale terminy pozajmowane wszędzie i niestety nigdy nie do końca jasna sytuacja co to może powodować te problemy. Edytowane 4 Stycznia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Hmm..a pojawiały sie sygnały, żeby broń Boże nie ruszać czujnika tylko wymieniać rampę z cuzjnikiem Zgadza się, tak zaleca Renault. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że kilka razy wymieniałem sam czujnik i nie było żadnych ujemnych skutków, nawet w perspektywie kilku lat. Oczywiście, że nie namawiam do takich działań bo są niezgodne z tym co zalecają autoryzowane serwisy i gdyby coś było nie tak nie nie chciałbym mieć na sumieniu czyjeś szkody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydryszek Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Nie no...to już na moja odpowiedzialność wiadomo :) Zobaczę...podjadę mam nadzieje w czwartek z filtrem i rampą+czujnik i zobaczę co mi powiedzą. Wolę wydać te 200zł powiedzmy i mieć pewność że to pompa a nie wymontować, zapłacić i dalej szukać przyczyny bo pompa ok. Jeszcze się zastanawiam czy Clip mógłby pokazać coś więcej w sprawie mojego problemu niż MaxiECU z MPMcom Edytowane 4 Stycznia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Oczywiście, że nie namawiam do takich działań bo są niezgodne z tym co zalecają autoryzowane serwisy i gdyby coś było nie tak nie nie chciałbym mieć na sumieniu czyjeś szkody. Spokojnie, w ASO też im się zdarza podmieniać same czujniki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydryszek Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Hehe...czyli nie taki diabeł straszny. A kolejna ciekawostka bo do serwisu na Bemowie w Wawie nie uda mi się wbić w tym tygodniu bo mają kocioł ale jak wspomniałem o filtrze który już czeka na mnie w sklepie, dowiedziałem się, że czasami na "problemy z cisnieniem" gdzie wtryski i pompa są ok, pomaga "płukanka" renault. Jakieś dwie buteleczki które się podpina w obieg na wolnych obrotach między filtr a pompę i to tak podobno półtorej godziny płucze układ i "podobno" działa fajnie. Czy ktoś o czymś takim kiedykolwiek słyszał? Cała zabawa kosztuje 350zł Przyszła mi do głowy jeszcze jedna rzecz i wspomnę o tym mechanikowi. Wraz ze zwiększaniem się częstotliwości występowania błędu, spalanie też wzrastało. O ile w chwili obecnej średnie spalanie z trasy (2 osoby, puste auto) wynoszące 5,4l/100 przy 100-110km/h nie jest może niczym strasznym, tak w lato jest już raczej czymś dziwnym. Jak kupiłem samochód, udawało mi się w mieście (bez dużych korków) wykręcić średnio 4,5-4,8l/100, teraz są to wartości ciężko osiągalne. Przejechałem już samochodami jakieś 140kkm przez 6 lat i nauczyłem się ekonomicznej jazdy. Czy te wartości są zbyt duże? Czy mogą sugerować, że nie mam co doszukiwać się winy w filtrach, EGR itd tylko odnieść pompę do naprawy? Dodano: 07 sty 2016 - 17:26 Czekam nadal na możliwość wstawienia do warsztatu i w międzyczasie wpiąłem się ponownie MaxiECU do auta. Zwróciłem uwagę na wskazania czujnika temperatury paliwa który patrząc po screenac jak było na zewnątrz +12 stopni, pokazywał 108 stopni Celsjusza a obecnie przy -7 na zewnątrz, pokazuje 106 stopni. Czytałem że w niektórych wersjach 1.9 wartość jest ustawiona na sztywno na 60 stopni ale tutaj mi na to nie wygląda. Czy wskazania tego czujnika są w rozumieniu ECU poprawne czy raczej wartość jest nieprawidłowa tak jak nakazuje logika? Czy może to mieć jakiś wpływ na moje problemy z injection fault? Inna sprawa, że znalazłem TEN POST który wskazuje że występujące u mnie jednocześnie błędy niekoniecznie wskazują na problem z pompą. Przypomnę DF772 - Kontrola ciśnienia; parametr przy maksymalnym zatrzymaniu DF772 - Sterowanie ciśnieniem; Parametr przy minimum zatrzymania Pierwszy wskazywałby na jakąś górną graniczną wartość ciśnienia a drugi zależnie od interpretacji, na zbyt niskie ciśnienie chociaż domyślam się że zbyt prosta ta interpretacja. Poniżej jeszcze dwa screeny, pierwszy ma maksymalnie po prawej stronie wskazania w momencie odpalania zimnego silnika na wykresie jak i wartości liczbowe. Drugi wytkres daje obraz kilkunastu sekund (przed uruchomieniem-uruchomienie-praca po uruchomieniu). Czy ma ktoś może z silnikiem 1.5dci albo nawet 1.9 dostęp do MaxiECU i mógłby porównać mniej więcej wskazania lub też sprawdzić jak wygląda różnica w ciśnieniu rampy a zapotrzebowaniu? Czy jest tak jak u mnie? Zaczynam bowiem wątpić, że problem jest w pompie bo przecież naturalnee jest, że ciśnienie paliwa zgodne z zapotrzebowaniem wytworzy się w momencie szybszej jej pracy a szybsza jej praca zależy od zwiększonej dawki paliwa :D..w skrócie: pompa musi dostać więcej obrotów, żeby wytworzyć większe ciśnienie. Stąd moje przypuszczenia, że wykres rysuje się prawidłowo. Edytowane 7 Stycznia 2016 przez Wydryszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi