Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Różnice pomiędzy 1.5DCI 85KM i 101KM

bogaczykk

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jak w temacie. Jakie fizycznie różnice są pomiędzy tymi dwoma silinikami, z których wynika róznica w mocy.

Jeśli ktoś posiada samochód ze słabszym silnikiem jak ocenia jego przyśpieszenie i elastyczność...może jeździł też tym mocniejszym i ma porównanie?

Nie wiem dokłądnie jakie są różnice pomiędzy 82 i 100 KM napewno wtryski, turbina. Ja mam 82 KM i jeździłem 100 konną jednostką, od razu widać różnicę, Oczywiste jest że 100 konna lepiej przyspiesza i ma większą prędkość maksymalną przy praktycznie tym samym spalaniu, ale jeżdżąc na codzień tym słabszym muszę stwierdzić że nie brakuje mu mocy. Ja lubię dynamiczną jazdę i nawet ten silnik na to wystarcza. Oczywiście nie mówię tu o wyścigach na autostradzie, bo tu nie mam szans. Ja jestem zadowolony i jakbym miał zmieniać to już na 1,9 dCi.

roznice sa spore, te oczywiste to wtryski, turbina, program, potem wzmacniane tloki/pierscienie itd, sam silnik jest o kilka dB cichszy on wercji 82KM i pozornie jest to ten sam silnik, ale wewnatrz pewnie wszystko inne.

I rzeczywiscie wersja 120KM 1.9dCi zbiera sie bez porownania lepiej, dodatkowy plus ze zawsze ma 6biegowa skrzynie biegow...

• 5 lat później...

wtryski piezoelektryczne, ...., dwumasowe koło zamachowe,

bzdura, wtryski takie same jak w 82 KM i brak koła dwumasowego.

Podstawowa różnica to turbina ze zmienną geometrią i większe ciśnienia doładowania a co za tym idzie to inny program w komputerze. Wszystkie 101 KM miały przepływomierz a 82 nie wszystkie. 101 KM ma mocniejsze sprzęgło i o większej średnicy.

Natryski oleju na tłoki mają wszystkie wersje, tak samo intercullery są jednakowe. Jedynie rura od turbiny do intercullera w 101 KM jest na pewnym odcinku metalowa.

Obie wersje są jednakowo ciche lub głośne, jak kto woli.

Jeżdzę scenikiem 101 KM i meganką córki 82 KM i praktycznie nie widać większej różnicy, ale wiadomo, meganka jest trochę lżejsza.

Edytowane przez aston76