bogaczykk Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Pytanie jak w temacie. Jakie fizycznie różnice są pomiędzy tymi dwoma silinikami, z których wynika róznica w mocy. Jeśli ktoś posiada samochód ze słabszym silnikiem jak ocenia jego przyśpieszenie i elastyczność...może jeździł też tym mocniejszym i ma porównanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Nie wiem dokłądnie jakie są różnice pomiędzy 82 i 100 KM napewno wtryski, turbina. Ja mam 82 KM i jeździłem 100 konną jednostką, od razu widać różnicę, Oczywiste jest że 100 konna lepiej przyspiesza i ma większą prędkość maksymalną przy praktycznie tym samym spalaniu, ale jeżdżąc na codzień tym słabszym muszę stwierdzić że nie brakuje mu mocy. Ja lubię dynamiczną jazdę i nawet ten silnik na to wystarcza. Oczywiście nie mówię tu o wyścigach na autostradzie, bo tu nie mam szans. Ja jestem zadowolony i jakbym miał zmieniać to już na 1,9 dCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly1984 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 jeśli chodzi o różnicę w jeździe 82 i 100 KM to jest i zauważalna, ale trzeba się zastanowić nad opcją 82 KM i chiptuning, podobne rezultaty w jeździe... co do budowy to gacek_fm ma rację napewno turbina i wtryski, pewnie też inny program w komputerze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiael Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Ja mam 100 KM i w sumie na co dzień starcza to do normalnej jazdy. Bardziej mnie irytuje coś innego. Mianowicie jadąc 180 km/h na 5 biegu masz już 4000 obr. Jeśli masz tylko możliwość to szukaj wersji 6-cio biegowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 roznice sa spore, te oczywiste to wtryski, turbina, program, potem wzmacniane tloki/pierscienie itd, sam silnik jest o kilka dB cichszy on wercji 82KM i pozornie jest to ten sam silnik, ale wewnatrz pewnie wszystko inne. I rzeczywiscie wersja 120KM 1.9dCi zbiera sie bez porownania lepiej, dodatkowy plus ze zawsze ma 6biegowa skrzynie biegow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scooterek Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 wzmocnione tłoki i korbowody + większa turbina + większy intercooler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Ja dodam od siebie: - turbina ze zmienną geometrią łopatek - podwójne koło zamachowe z amortyzacją (dlatego jest cichszy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszałek opałek Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 wtryski piezoelektryczne, natrysk oleju na denka tłoków, dwumasowe koło zamachowe, w razie awarii wyższe koszty serwisu, dlatego kupując tą wersję trzeba mieć pewność co do stanu i przebiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek-0 Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 (edytowane) W 1.5DCI 101KM NIE MA DWUMASY Regulamin pkt. 5.10 - Caps Lock Aston76 Edytowane 7 Października 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 (edytowane) wtryski piezoelektryczne, ...., dwumasowe koło zamachowe, bzdura, wtryski takie same jak w 82 KM i brak koła dwumasowego. Podstawowa różnica to turbina ze zmienną geometrią i większe ciśnienia doładowania a co za tym idzie to inny program w komputerze. Wszystkie 101 KM miały przepływomierz a 82 nie wszystkie. 101 KM ma mocniejsze sprzęgło i o większej średnicy. Natryski oleju na tłoki mają wszystkie wersje, tak samo intercullery są jednakowe. Jedynie rura od turbiny do intercullera w 101 KM jest na pewnym odcinku metalowa. Obie wersje są jednakowo ciche lub głośne, jak kto woli. Jeżdzę scenikiem 101 KM i meganką córki 82 KM i praktycznie nie widać większej różnicy, ale wiadomo, meganka jest trochę lżejsza. Edytowane 7 Października 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi