Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Scenic II, 2.0 LPG - piszczenie [FILM]

OS92

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem Scenic'a 2.0 LPG (instalacja BRC) w automacie 2004r.

Mam go trzeci dzień.

Następnego dnia po kupnie odpaliłem go rano i zaczął dziwnie piszczeć. Na począrku myślałem, że to dźwięk wytwarzany przez jakieś urządzenie elektroniczne, bo było regularne itd. Jednak dźwięk wydobywa się spod maski. Następnego dnia to samo z rana jak silnik zimny. Po rozgrzaniu przestaje piszczeć.

Wydawało mi się, że powodem jest instalacja gazowa, więc zarówno w pierwszym jak i drugim dniu wyłączyłem gaz i zaraz przestało piszczeć, ale nie wiem, czy to wina gazu czy taki przypadek, że po wyłączeniu gazu nie piszczy. Sprawdzę jeszcze jutro.

Tymczasem przesyłam filmik, może pomożecie mi wcześniej :)

http://www.youtube.com/watch?v=hgJD7v5jvEM

Edytowane przez OS92

"grzyb" wyrównujący ciśnienie pomiędzy kolektorem, a czymśtam :P, z tyłu za przepustnicą wpięte w kolektor. Można kupić nowy typ zaworu, który załatwia problem, lub naprawić aktualny, poprzez wyczyszczenie i rozciągnięcie sprężyny.

PS. Instalacja nie jest poprawnie zamontowana ;), wręcz bardzo źle.

Edytowane przez Marek_07

Czyli LPG jest winowajcą. Będę w Polsce to pojadę na strojenie. Można z tym jakiś czas jeździć?

"PS. Instalacja nie jest poprawnie zamontowana ;), wręcz bardzo źle."

Wnioskujesz po tym co napisałeś wyżej, czy zauważasz jeszcze jakieś błędy na filmiku?

Dodano: 27 paź 2015 - 14:49

PS. Orientujesz się jaki koszt wymiany tej części i robocizna?

I jeszcze ile kosztuje strojenie LPG- bo widzę, że robisz w tym temacie i mieszkasz w PL niedaleko mnie.

Za 145zł to prawie tyle co w ASO za nowy... za używkę to 50/70zł max za łącznik który wstawiasz zamiast trójnika...

Temat przerabiany, musisz poszukać na forum jest opisane co i jak...

A czyszczenie to jest tylko na chwilę i zaraz ponownie problem wróci jak nie wymienisz łącznika.