Skocz do zawartości

Hamulce jak nadmuchane - pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam scenica II z 2005r z silnikiem 2.0 16v, mam problem z hamulcami, mianowicie hamują ale nie są najskuteczniejsze, kupiłem więc nowe tarcze zimmermanna sporty i do tego klocki ferrodo, jest może ciut lepiej ale szału nie ma.

Jeździłem ostatnio scenikiem rodziców (taki sam tylko automat) i hamulce są zdecydowanie lepsze, lekkie naciśnięcie powoduje natychmiastową skuteczność, aż trzeba się nauczyć hamować.

U mnie zaś jest tak jakby pod pedałem hamulca była piłka dmuchana, i jak się gwałtownie kopnie w hamulec jest takie wrażenie jakby ułamki sekund schodziło powietrze potem dopiero hamuje, w sceniku rodziców nie ma tego efektu, teściu też ma scena tylko polifcie 2008r i u niego to już w ogóle hamulce brzytwa.

Pomoże ktoś rozwiązać problem.

Edytowane przez aston76

Nieszczelności brak, cały układ ok.

Płynu nie wymieniałem auto mam od 1,5roku (rodzice też nie wymieniali a auto mają od 3lat) co prawda noszę się z zamiarem wymiany.

Jaki płyn najlepszy? jakie są objawy zuzycia płynu?

Właśnie takie jak napisałeś wyżej, niższa skuteczność hamowania, "łapanie" hamulca z opóźnieniem. Płyn hamulcowy bardzo chłonie wilgoć. Kiedy wody jest w nim za dużo płyn traci swoje właściwości, pompa nie wygeneruje nim już takiego ciśnienia, a i temperatura wrzenia płynu drastycznie się obniża przez co skuteczność hamulców jeszcze bardziej pogarsza się jak układ jest nagrzany.