Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Wyrwana obudowa termostatu

pajdziku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakiś czas temu wymianiałem uszczelkę pod głowicą w Megane I 1.6, przy okazji prosiłem też mechanika o wymianę gumowego przewodu, który idzie od chłodnicy do termostatu. Jadać dziś do pracy, zauważyłem, że kopci się spod maski, zatrzymałem się otworzyłem maskę i zobaczyłem, że omawiany wcześniej przewód zwisa, a z otworu obudowy termostatu (która to obudowa została rozerwana) wydostaje się para/dym. Sprawdziłem przewód i okazało się, że był on zamontowany na mega naprężonym poziomie (delikatnie ciągnął wiatrk chłodnicy w stronę silnika, gdy próbowałem przyłożyć wyrwany przewód do obudowy termostatu). Znajomy mnie odholował, jednak przy holowaniu nie mogłem wcisnać hamulca (na wyłączonym silniku, teraz już wiem, że musiałem użyć mega dużo siły, żeby go wcisnąć, no ale już za późno..), więc musiałem odpalić samochód, żeby nie wjechać mu w tył samochodu, tak więc też ok. 4km samochód jechał na luzie bez dopływu płynu chłodniczego, a temperatura silnika, przy podjechaniu do mechanika wynosiła w granicach 100 stopni - jednak nie przekroczyła tej granicy.

I tutaj pytanie do Was, jakie jest prawdopodobieństwo, że mogłem zatrzeć silnik? Lub inaczej, jak to sprawdzić?

Edytowane przez pajdziku

przy holowaniu nie mogłem wcisnać hamulca

Masz auto ze wspomaganiem, więc na wyłączonym silniku nie masz wspomagania. Hamulce miałeś cały czas tylko trzeba było mocno wciskać, w ostateczności zaciągnąć hamulec ręczny, który jest hamulcem mechanicznym.

Przy 99 stopniach włącza się wentylator 1 bieg. Przy102 stopniach 2 bieg wentylatora. Przy 115 oświecą się kontrolka krytyczna na desce. Ale nie wiem jak to jest bez płynu.

Edytowane przez aston76

Przy 99 stopniach włącza sie wenylator 1 bieg

Tylko, że jak nie miał płynu w układzie to wentylator mógł sobie dmuchać i oziębiać chłodnicę, silnik nic na tym nie zyskuje.

Kto wie, czy czasem go nie przegrzałeś, bo zatrzeć się nie powinien.

Jeżeli przegrałem to oznacza rozumiem wymianę/remont silnika?

Masz auto ze wspomaganiem, więc na wyłączonym silniku nie masz wspomagania. Hamulce miałeś cały czas tylko trzeba było mocno wciskać, w ostateczności zaciągnąć hamulec ręczny, który jest hamulcem mechanicznym.

nie mogłem wcisnać hamulca (na wyłączonym silniku, teraz już wiem, że musiałem użyć mega dużo siły, żeby go wcisnąć, no ale już za późno..)

W sumie to pierwsze auto ze wspomaganiem i dopóki nie dojechałem do warsztatu to nie wiedziałem.. Jadąc (holując) spanikowałem, że nie mam hamulca, dlatego też odpaliłem samochód, żeby nie narobić podwójnej "katastrofy" wjeżdzając w tył samochodu holującego. Człowiek uczy się niestety na błędach..

Jest w ogóle jakakolwiek szansa, że auto jeszcze będzie żyło? Bo z tego, co teraz czytam to nie dajecie raczej żadnej nadziei:(

Edytowane przez pajdziku

W sumie to pierwsze auto ze wspomaganiem

Czyżbyś poprzednio jeździł syrenką albo małym fiatem? Bodaj od połowy lat 70-ch ubiegłego wieku wszystkie produkowane auta mają wspomaganie hamulców.

Okaże się po zalaniu płynu i odpaleniu auta.

Zacznij od tego co napisał Ci wyżej Pawel, napraw ten układ chłodzenia, uzupełnił płyn, odpal silnik i obserwuj. To wszystko mogło, ale nie musiało się stać.