Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Stacyjka-problem z włożeniem klucza

Astreuz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Problem przedstawia się następująco: kluczyk zablokował się w stacyjce, ale odpalał samochód. Przyszedł znajomy i nie wiem w jaki sposób, ale wyjął go (kluczyk był wyjęty prawie w połowie). Później popsikał jakimś w8 czy coś takiego, dzięki któremu kluczyk miał luźniej wchodzić do stacyjki. Niestety, okazało się iż teraz, gdy próbuję go włożyć, to wchodzi gdzieś tak 2/3 do stacyjki a reszta zostaje, kierownica nie chce się odblokować, oczywiście kluczyk wchodzi luźniej ale cóż z tego, skoro nawet nie chce się przekręcić trochę. Proszę o jakieś porady, czy da się go jakoś włożyć nawet na chwilę żeby tylko odpalić i do mechanika dać?

Edytowane przez aston76

Jeśli kluczyka nie wciśniesz i nie przekręcisz na poz 2, to nawet stacyjki nie wyjmiesz.

Poszukaj tematów o awariach stacyjki. Były takie o problemach z odbijaniem z ostatniej pozycji.

Niby awaria inna ale wiele tam o stacyjce napisano, co może być przydatne.

napsikaj W40 w stacyjkę

WD 40 nie ma dobrych właściwości smarujących ,do stacyjki i zamków polecam raczej olej wazelinowy ,przeznaczony do smarowania precyzyjnych mechanizmów. Olej polać na kluczyk i wsuwać go do stacyjki aż na smarują się wszystkie zapadki w zamku stacyjki.

Ani wazelina ani wd40 niestety nie pomogło, kluczyk nadal ani nie chce wejść dalej ani nie chce przekręcić chociażby o 1 poziom. Jakieś inne sugestie co do stacyjki,czy samochód naprawdę musi wyjechać na holu do mechanika?

czy samochód naprawdę musi wyjechać na holu do mechanika?

NA LAWECIE!!!

Przy takim stanie stacyjki nastąpi zablokowanie kolumny kierownicy, jeśli już nie nastąpiło.

A do mechanika nie musi jechać. Tu bardziej będzie przydatny spec od zamków.

Prawdopodobnie masz nie zablokowany ale rozsypany wkład zamka w stacyjce. (połamane sprężynki i dlatego kluczyk jest zablokowany)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!