Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Czujnik ciśnienia turbiny 1.5 DCI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

zakupiłem swoją Megane trzy miesiące temu, niestety w komisie. Wszystko było w porządku do momentu wjechania na autostradę. Przy prędkości ok 90 km/h, deska zapłonęła jak w boże narodzenie (ryzyko awarii silnika, check engine, stop, i klucz francuski).

Były już podobne tematy tutaj na forum z podobnymi objawami, dlatego oddałem samochód do ASO w celu sprawdzenia turbiny. Okazuje się, że turbina jest w porządku, nieszczelności brak. Pan z ASO powiedział, że na 90% będzie to wina czujnika ciśnienia turbiny. Wzięli VIN, wklepali w swój program i podali mi numer części, który powinienem sobie zamówić i podmienić z istniejącym. Przy okazji skasowali błąd, który niestety wyskoczył ponownie w drodze powrotnej z ASO.

Numer części podany przez ASO, to 820 07 90 180 i wygląda tak:

thumb_hosting_zdjec_1448310387__8200790180.jpg

Niestety, jest to moje pierwsze auto, człowiek uczy się na błędach, nie sprawdziłem pod maską, czy aby na pewno jest to dobra część. Zaufałem specjalistom z ASO, w końcu znają się na tym i mają oficjalne oprogramowanie Renault. Kiedy część już do mnie dotarła, okazało się, że albo nie wiem gdzie ją zamontować albo nie jest to ten element. Jedyne pod maską, co przypomina zamówioną część, to to:

thumb_hosting_zdjec_1448310452__8200575400.jpg

o numerze 820 05 75 400. Pytanie, czy ASO popełniło błąd i podali zły numer, czy jest to poprawna część i można ją jakoś zamontować?

Dzięki za pomoc!

Edytowane przez Sevo

Dzięki za odpowiedź!

Czy ten nowy elektrozawór nie ma o jedno wejście na wąż za dużo? W starym są dwa, z tego co widać na zdjęciach, a w nowym trzy. :unsure:

Edytowane przez aston76

Czyli jak rozumiem, mogę śmiało podłączyć dwa przewody do nowego elektrozaworu, a trzeci zostawić niepodłączony? Czy może ten trzeci trzeba jakoś zatkać/zaślepić?

Edytowane przez Sevo