Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z komputerem pokładowym

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

na wyświetlaczu pojawił mi się komunikat o serwisie i uszkodzonym automatycznym hamulcu ręcznym. Niestety nie działa komputer pokładowy - brak możliwośći przeglądania przebiegu, spalania, etc. Dziś bardzo się zdziwiłem jak musiałem odczytać przebieg przedłużając dowód rejestracyjny - autem jeździ żona i nawet nie wie, że takie parametry są dostępne. Pytanie brzmi: czy jeśli pojawia się taki komunikat to faktycznie nie można zmieniać informacji z komputera pokładwoego czy komputer pokładowy jest uszkodzony. Oczywiśćie zamierzam naprawić ręczny. Proszę o info jak ktoś jest w temacie.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,

Jacek

Komunikat o błędzie automatycznego ręcznego nie powinien blokować innych parametrów komputera pokładowego. Z tego co u siebie zauważyłem to tylko jazda z otwartą klapą bagażnika np. podczas przewożenia długiego przedmiotu wyświetla komunikat o otwartym bagażniku i blokuje pozostałe parametry komputera. Podobnie powinno być przy otwartych drzwiach. Doraźnie możesz wyciągnąć bezpiecznik od ręcznego pod siedzeniem kierowcy i komunikat zniknie, elektryczny ręczny też przestanie działać ale przynajmniej będziesz mógł posługiwać się wyświetlaczem.

Dzięki za info. A jak wyjmę bezpiecznik i ręczny przestanie działać po wyjęciu bezpiecznika to co zrobić żeby znowu działał? Jak włożę bezpiecznik z powrotem wszystko wróci do normy? Pozdrawiam, Jacek

Cześć,

dzięki za pomoc. Dla tych, którzy mogą mieć podobny problem / dylemat:

1. Bezpiecznik od automatycznego hamulca ręcznego jest pod fotelem kierowcy - trzeba wyjąć szufladę pod fotelem naciskając zaczep przy szufladzie, jest to proste, ale na początku nie mogłem załapać jak to zrobić

2. Wyjąć bezpiecznik pierwszy z lewej strony, 25A (jest tylko jeden o takiej mocy, nawet w wypasionej wersji auta)

3. Zniknął komunikaty o hamulcu, komputer pokładowy zaczął działać, mogę oglądać różne parametry

4. Po włożeniu bezpiecznika z powrotem, błąd hamulca wraca, przeglądanie parametrów komputera nie działa

WNIOSEK: myślę, że działa to globalnie, że usterka wzywająca do serwisu (pomarańczowy trójkąt / service) powodują blokadę możliwości przeglądania parametrów komputera pokładowego do momentu usunięcia awarii krytycznej (u mnie awaria ręcznego).

Pozdrawiam,

Jacek

Edytowane przez aston76