Offk Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Witam pasjonatów renault!(; Czytam fora i nie mogę znaleźć pasującego tematu. Otóż moja meganka (1.4 16v z 2001 roku z LPG brc) gaśnie przy hamowaniu silnikiem. Czyli jadę, puszczam gaz, autko zwalnia, jak obroty spadną do ok 1500 wciskam sprzęgło, hamulec i ... silnik gaśnie. Oczywiście zapalają się wszystkie kontrolki. Potem wystarczy znów przekręcić kluczyk, silnik odpala i jedzie dalej. Akcja dzieje się na gazie. Na paliwie jeszcze mi się nie zdarzyło. Zaczęło się od wymiany rolki przy alternatorze - niby rutynowa wymiana. Odebrałem meggie od mechanika, przejechałem max 10 km i nagle coś strzeliło pod maską i auto stanęło. Okazało się, że poszedł pasek rozrządu...w sumie miał prawo, bo nie przypilnowałem tematu i okazało się, że 70 tys strzeliło jak z bata.. Ten sam mechanik wymienił cały rozrząd, pompę wody, wszystkie zawory i twierdził, że powinno być ok. Jeszcze tego samego dnia auto zaczęło mieć huśtawkę obrotów - po wciśnięciu sprzęgła obroty skakały od 1000 do 2000 jakbym dodawał gazu. Kolejna wizyta i diagnoza - trzeba wymienić świece i oring przy przepustnicy. Znów miało być ok, ale po przejechaniu 30 km auto zgasło mi na skrzyżowaniu. Zdziwiłem się, ale cóż - meggie ma humor, to zgasła. Po którymś razie się wkurzyłem i znów auto wylądowało u tego samego mechanika - tym razem wymiana silniczka krokowego.. kolejne 10 km i znów auto zgasło. Dodam, że po wymianie świec i oringu auto było na przeglądzie LPG - komputer nic nie wykazał, z instalacją podobno wszystko jest ok. Jeszcze jedna sprawa - w ogóle mam wrażenie, że przy redukcji obroty mocno spadają i chyba nawet przygasają światła. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady:) Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Offk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Czy wszystko to co opisałeś dzieje się na obu paliwach, czy tylko na jednym z nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Offk Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Ja zauważyłem to na gazie. Na paliwie jeździ moja żona, bo się boi, że na gazie jej zgasnie. I do tej pory na paliwie Jej nie zgasło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_Jaw Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Nie napisałeś jak długo już masz LPG. Miałem podobny problem w Oplu - włosy z głowy szło rwać bo niby z silnikiem wszystko ok, instalka po podpięciu pod kompa idealnie, a jak jadę to przed skrzyżowaniem naciskam sprzęgło, hamulec i silnik schodzi z obrotów i gaśnie (choć nie zawsze nawet nauczyłem się rozpoznawać kiedy zgaśnie po obrotomierzu - wystarczyło po wysprzęgleniu go wtedy przegazować lekko i było ok). Problemem okazał się reduktor LPG a dokładnie stare membrany które już popękały i puszczały LPG przez przewód podciśnienia do kolektora - w normalnej jeździe to nie przeszkadzało - trzeba było zrobić regenerację reduktora i jak ręką odjął. Regeneracja reduktora nie jest droga i do zrobienia we własnym zakresie - potem tylko regulacja LPG jest potrzebna - więc może warto zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szupi Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Miałem w oplu podobnie jak pęd powietrza wiał we wlot w airboxie. Pomogła drobna modyfikacja dolotu i osłonięcie wlotu powietrza. Ale to dotyczyło instalacji z mikserem, jeśli masz sekwencję to raczej nie o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezowy Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Otóż moja meganka (1.4 16v z 2001 roku z LPG brc) gaśnie przy hamowaniu silnikiem. Czyli jadę, puszczam gaz, autko zwalnia, jak obroty spadną do ok 1500 wciskam sprzęgło, hamulec i ... silnik gaśnie. Oczywiście zapalają się wszystkie kontrolki. Potem wystarczy znów przekręcić kluczyk, silnik odpala i jedzie dalej. Akcja dzieje się na gazie. Na paliwie jeszcze mi się nie zdarzyło. Mam ten sam problem! Co prawda nie jest to hamowanie silnikiem, lecz luz/bieg jałowy właśnie. Wystarczy, że wcisnę sprzęgło i... Na paliwie dzieje się to samo. Jeszcze jedna sprawa - w ogóle mam wrażenie, że przy redukcji obroty mocno spadają i chyba nawet przygasają światła. No właśnie, ja też...i nie wrażenie, lecz pewność. To normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zacząłbym od strojenia i nie demonizował z reduktorem. Gdyby puszczał podciśnieniem to byłyby problemy z 1 uruchomieniem auta po długim postoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Offk Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Instalację LPG mam od 3 lat - regularnie przeglądaną w ramach gwarancji (w tym roku miałem pierwszy przegląd pogwarancyjny) i jak napisałem - gaziarze stwierdzili, że to nie jest wina gazu. Sytuację rozwiązałem w ten sposób, że zostawiłem Meggie u mechanika, który wg mnie zepsuł autko. On powiedział, że jeszcz raz 'zaglądnął' do przepustnicy, zrobił jakieś planowanie i pokazał problem elektrykowi. Po podpięciu do komputera nic nie wyszło, więc mechanik pojeździł meganką trochę na paliwie i gazie (w sumie ok 50 km - tyle mi wyszło wg licznika) i stwierdził, że jemu ANI RAZU nie stało się to, o czym mówiłem. Odebrałem meggie 5 dni temu i .. nie gaśnie! Obroty owszem - potrafią spaść niebezpiecznie nisko, światła ciut przygasają przy tym spadku, ale silnik nie gaśnie! (tfu tfu - żeby znów się nie zaczęło;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezowy Opublikowano 21 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Offk - i jak ma się sprawa gasnącego silnika na dziś dzień? Problem wrócił, czy też zażegnany od ost. wpisu? Przy okazji - miałeś trudności przy odpalaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi