Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem hands free - nietypowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zakładam nowy temat gdyż nie znalazłem odpowiedzi na moją przypadłość z hands free. Od paru dni po otworzeniu auta i drzwi lub tylnej klapy zaczyna szaleć centralny zamek - otwiera sie i zamyka kilkukrotnie - tylko przy otwartych drzwiach. Zauważylem też że mikrowłączniki w klamkach działają tylko w przednich drzwiach lub w tylko w tylnych. Przełącznik w klapie nie działa - nie zamyka auta. I jeszcze jedna rzecz jak otworzę samochód i wkładam rękę w klamkę - zamykają się wszystkie drzwi - bez wciskania przycisku na klamce. Dwa razy zdarzyło się też że wysoczyło na wyświetlaczu card not detected. Doradźcie mi gdzie szukać problemu z gòry dziękuję

Post poprawiony proszę o wyrozumiałość :P

Edytowane przez Dario87x

Od paru dni po otworzeniu auta i drzwi lub tylnej klapy zaczyna szaleć centralny zamek - otwiera sie i zamyka kilkukrotnie - tylko przy otwartych drzwiach.

To by wskazywało, że któryś z przycisków na klamkach albo w klapie (ten do zamykania) ma zwarcie. Przy sprawnym układzie takie właśnie są objawy jak są otwarte drzwi, karta widoczna przez anteny zewnętrzne i naciskamy któryś z tych przycisków.

Następuje wtedy kilkukrotna próba zablokowania zamków, jednak z powodu otwartych drzwi nie może do tego dojść.

To samo pokrywa się z przypadłością:

I jeszcze jedna rzecz jak otworzę samochód i wkładam rękę w klamkę - zamykają się wszystkie drzwi - bez wciskania przycisku na klamce.

Jak karta znajdzie się w zasięgu anten to jest ignorowane włożenie ręki za klamkę, bo jak piszesz zamki już masz odblokowane. Zwarcie w którymś miejscu jest odczytywane jako przyciśnięcie przycisku na klamkach.

A że ten zasięg widoczności karty jest mały, to może być przyczyna w słabej baterii, co znowu można wywnioskować z tego:

Dwa razy zdarzyło się też że wysoczyło na wyświetlaczu card not detected.

Tak ja bym to logicznie próbował wytłumaczyć.

A samo zwarcie najprawdopodobniej będzie na przewodach w gumowym przelocie pomiędzy kalpą a karoserią. To jest newralgiczne miejsce i już niejednokrotnie opisana jego awaria była przyczyną jeszcze bardziej zagmatwanych objawów.