dax92 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Witam, może ktoś będziesz się orientował w temacie. Mianowicie padła mi druga sonda lambda przy katalizatorze a że jeżdżę na gazie to chciałbym wstawić tylko emulator ponieważ jest to dużo tańsza opcja niż nowa lambda której i tak jeżdżąc na gazie pratycznie nie używam. Czy ktoś miał do czynienia z takimi emulatorami i mogłby polecić ewentualnie podać jakiś link? Na allegro jest tego sporo ale są dłuższe, krótsze i kątowe przez co nie wiem która nada się do Scenica I FL II 1.6 16V ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Jeżeli padła sonda, to emulator musi być elektroniczny, przejściówka wkręcana za katalizator nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax92 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Gościu który podpinał mi Scenica pod kompa powiedział że jest problem z drugą lambdą aczkolwiek przez jakiś czas po usunięciu błędu był spokój (powiedzmy jakieś 100km) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Za wcześnie na katalizator, więc albo faktycznie sonda, albo kabelki do naprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower101 Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Kto Ci wmówił, że na gazie druga sonda nie ma nic do roboty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax92 Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 rower101, za co druga lambda ma odpowiadać jak auto "przejdzie" na gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Analizuje czy aby na pewno działa katalizator i pierwsza sonda lambda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax92 Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 No ok a jakie skutki może mieć jazda z uszkodzoną drugą sondą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Chyba tylko info na wyświetlaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 W sumie to żadne. Tylko pali się ikonka silnika oraz serwis (tak miałem u siebie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax92 Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 No i awaryjny tryb pracy silnika skutkujący obniżoną mocą i troszkę większym spalaniem ale tego akurat mam świadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arecki13 Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 Witam Temat stary, ale może się komuś przyda. Mam Megane II 1,6 , myślę , że to podobny silnik. Po wymianie katalizatora na zamiennik z Allegro ( około 600 zł ) , zapala się kontrolka silnika i błąd o niskiej wydajności katalizatora ... wiadomo kiepski zamiennik. Pierwsza próba poprawy sytuacji , to założenie kupionego na Allegro tzw. emulatora sondy , czyli dystansu oddalającego druga sondę od spalin . W moim przypadku nic to nie dało , ogólnie nie polecam. Następnie wykonałem własnoręcznie emulator ( jeden scalak , stab. napiecia ,dwa kondensatory , potencjometr , koszt kilkanaście złotych ). Układ daje napięcie piło / trapezoidalne w zakresie od 0-0.3 V i częstotliwości ok. 1 HZ . Przy napięciu większym niż 0-0.3 czasami pojawiał sie znów błąd o wydajności . Emulator wpiąłem bezpośrednio przy ECU przecinając kable . Dzięki temu komputer LPG odczytuje wartości z drugiej sondy , a sam ECU już ma sygnał z emulatora. Padło pytanie wyżej co ma druga sonda do LPG. Są komputery LPG , np. mój STAG , które również odczytują wartości podawane przez drugą sondę . Nie wiem , czy w jakiś sposób wpływa to na działanie instalacji LPG ... no ale skoro jest podpięta , to pewnie jakoś ma na krzywą wtrysku gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower101 Opublikowano 11 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 (edytowane) Odczyty z lambdy były wykorzystywane na bieżąco przez sterownik w drugiej generacji (w trzeciej - szczerze mówiąc to nie wiem), sterowniki sekwencyjne nie wymagają bezpośredniego podpinania sygnału z żadnej sondy - można, ale pełni to wyłącznie funkcje wyświetlania odczytu w programie (nawiasem mówiąc - podłączenie sondy pod sterownik LPG może wiązać się z lekkim zafałszowaniem jej odczytu, także odczytywanie jej napięcia przez OBD jest wiarygodniejsze). Edytowane 11 Lipca 2016 przez rower101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damn Opublikowano 11 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Mi pojawia się ten błąd co jakiś czas i później sam znika. Pytanie: czy ktoś znalazł emulator, który daje sobie z tym radę w roczniku 2007? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax92 Opublikowano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) Podepnę się pod swój stary temat. Potrzebuję drugą lambdę do mojego Scenica I phII 1.6 16v. Czy ktoś wie czy jest jeden typ wtyczki czy może dwa tej wersji silnika? Na alledrogo znalazłem coś takiego ale nie wiem czy się nada. SONDA LAMBDA RENAULT SCENIC Edytowane 17 Października 2016 przez dax92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi