realmario Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Witam, włożyłem świeżo naładowany akumulator i silnik odpalił za pierwszym razem tak samo jak następne 2 dni. Trzeciego dnia samochód rano odpalił, pojechałem na stację benzynową dopompować opony. Wsiadam przekręcam kluczyk a silnik ledwo kręci. Sprawdzałem to na dwóch różnych akumulatorach i na każdym jest to samo. Czy to wina akumulatora czy może połączenie na drodze między akumulatorem a rozrusznikiem, a może sam rozrusznik. Proszę o każdą najmniejszą radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Mnie się tak działo jak akumulator już się ze mną żegnał. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Warto by sprawdzić ładowanie na sprawnym akumulatorze będzie się wahać 14-14.4V a wyładowanym albo kończącym się pod 15V poniżej 14V oznacza regeneracje alternatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 poniżej 14V oznacza regeneracje alternatora. Nie zgodzę się z tym, u mnie w Scenicu stale jest 13.7 V, w Modusie mam również takie napięcie, wahania w granicach 0.5V, zresztą bardzo sporadyczne, głównie po włączeniu lub wyłączeniu wszystkiego co się da włączyć i wyłączyć. W obu autach akumulatory mają się dobrze i po parudniowym postoju palą na dotyk, nawet jak auta są używane do przemieszczania po mieście.W Modusie nawet wymontowałem alternator i dałem do sprawdzenia, z wynikiem pozytywnym, kosztowało mnie to 20 zł. Najprościej i najszybciej, należy sprawdzić akumulator za pomocą miernika rezystancyjnego i wszystko będzie wiadomo od razu. Te nowe mierniki elektroniczne nie zawsze dają jednoznaczne pomiary. Pisałem już o tym wcześniej w jakimś wątku, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykGDA Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Wygląda na zurzyty akumulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Sprawdzałem to na dwóch różnych akumulatorach i na każdym jest to samo. W tej oprócz napięcia jakie utrzymuje alternator, sprawdziłbym jaki prąd jest pobierany z akumulatora w czasie gdy samochód śpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi