tomasz2609 Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Witam. Postanowiłem w moim Fluencu wymienić zwykłe radio płaskie na poliftowe z bluetooth i wejściem usb. Zakupiłem takie na allegro z Megane III, a na innej aukcji wyświetlacz mozaikowy również z Megane III. Wymianę rozpocząłem od wyświetlacza, po wpięciu kostki wyświetlił się napis Renault, temperatura i migająca godzina, więc wszystko w porządku, lecz gdy wyciągnąłem swoje radio okazało się, że to z usb ma dwa oddzielne złącza jedno ma 12 pinów, a drugie 32. Udało mi się znaleźć na forum rozpiskę pinów obydwóch wtyczek oraz od mojego radia. Wyczytałem, że wtyczka 12 pin pasuje pasuje od Dacii i udało mi się ja kupić na allegro, lecz wtyczki 32 pin nigdzie nie udało mi się znaleźć, więc postanowiłem podłączać na wsuwkach. Według symbolów pinów na rozpisce wtyczki 12 pin są głośniki, masa i plus radia, zaś wtyczka 32 pin jest to nawigacja, mikrofon i sterowanie sytemu multimediów. Kostkę 12 pin w całości podłączyłem, a do złącza 32 pin dwa przewody: 34HU sygnał aktywacji multimedia i 34HY sterowanie włączeniem wyłączeniem systemu multimediów. Przy próbie włączenia radia nic się nie dzieje na wyświetlaczu również lecz gdy włożę płytę to przyjmuje ja i wysuwa po naciśnięciu przycisku wysuń. Podejrzewam, że pewnie muszą być jeszcze podłączone jakieś przewody, które zostały z mojej wiązki lecz symbole pinów wtyczki nie zgadzają się z tymi od radia z usb oprócz trzech przewodów do mikrofonu i dwóch podłączonych. Dla Znawców tematu proszę o pomoc w załącznikach zostawiam rozpiskę pinów wtyczek. Za wszelkie informacje z góry dziękuje. MegiIII_kostka_radia.pdf Edytowane 22 Lutego 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaso Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) znajdz schemat z liniami , gdzieś sie tam machnąłem z jedną parą kabli, zobacz po oznaczeniach. http://megane.com.pl/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_rel_module=post&attach_id=19199 do kostki 32 piny musisz mieć minimum 4 kable podłączone: CAN L ; CAN H ; właczenie multimediów ; aktywacja multimediów Mikrofon kup z Dacii, spokojnie go zamontujesz w podsufitce. Wyciagnij lamke podświetlenia wnętrza i wyczujesz miesce gdzie ma być. Pociągnąć kabelek to banał a zyskasz zestaw głośnomówiący. Edytowane 20 Lutego 2016 przez kubaso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz2609 Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) Wielkie dzięki kolego za schemat akurat tych przewodów nie mam podłączonych. W piątek wracam z delegacji to podłącze i dam znać czy radyjko odpaliło. Mikrofon też chcę zakupić, bardzo mi się przyda zestaw głośnomówiący. Mam jeszcze takie pytanie gdzie dokupię kostkę 32 pin? Gdyż chciałbym, aby to było solidne połączone w ASO zaproponowali mi tylko cała nowa wiązkę z pod deski rozdzielczej za 1400zł, więc panom podziękowałem a na szrotach nie maja takich aut. Również chciałem zapytać zapytać o manetkę przy kierownicy do sterowania radiem czy ja też muszę wymienić? Edytowane 22 Lutego 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaso Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Z kostką jest problem, bo nietypowa. Ja dostałem na allegro. Trzeba pisać do sprzedających części z renault, może mają. Stara manetka zadziała więc zostaw jak jest. Pozostaną ci na niej dwa zbędne guziki które nie będą działać (te z tyłu). Wersja z USB i tak nie ma wybierania głosowego więc nie potrzebujesz dodatkowego przycisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Kostkę można dociąć z innej nie będzie ładnie wyglądało ale skuteczne w działaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz2609 Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) Po co mnie przedrzeźniasz Dobry pomysł mam coś podobnego ze starego dvd spróbuje dopiłować i może coś z tego wyjdzie bo z dostaniem oryginalnej jest ciężko nikt nie chce wyciąć jedynie całe wiązki najtaniej to 300zł Regulamin pkt. 5.7, 5.13 -Prezes Dodano: 29 lut 2016 - 23:29 Po długim czasie Udało mi się w końcu zdobyć kostkę 32 pin. Podłączyłem według schematu od kolegi kubaso i radyjko odpaliło wielkie dzięki za pomoc. wpisałem kod i wszystko działa jak należy, lecz mam problem z ustawieniem godziny przy starym wyświetlaczu miałem przyciski do ustawiania godziny, a mozaikowy ich nie posiada. W ustawieniach radia nigdzie nie znalazłem opcji do ustawienia godziny, a instrukcji do radia ani wyświetlacza nie posiadam. Stąd prośba do was o pomoc. Pozdrawiam Edytowane 1 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Konfiguracja radia nie taka, dlatego nie ma możliwości ustawienia godziny lub radio ze scenica. Da się to opanować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz2609 Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) Radio jest z Megane III tak przynajmniej zapewniał mnie sprzedający z allegro. Jak można to opanować? Nie chciałbym kupować następnego radia. Edytowane 2 Marca 2016 przez tomasz2609 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Można spróbować clipem ale tu może być męczarnia, jak masz clipa to można spróbować jak nie to podeślij radio to zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaso Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 lub dokup nawigację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz2609 Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Czyli to radio będzie od wersji z nawigacją mam rozumieć? Co oprócz wyświetlacza musiałbym dokupić żeby mieć nawigację i jakie były by to koszta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Nawigację , daszek , moduł BIC, antena GPS, wiązkę kabli, i teraz w Fluence aby zamontować joy to należy tunel wymienić lub pilot do nawigacji Bez sterowania to jakieś 600 zł + joy 150 zł + tunel ?? lub + pilot 160 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz2609 Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 (edytowane) Dzięki za informacje jednak rezygnuje z tej nawigacji wole zainwestować w nagłośnienie. Seryjne jest beznadziejne a na tym radiu to już nie wyrabia. Mam takie pytanie ile by mnie u Ciebie kosztowało przerobienie oprogramowania radia? Dodano: 05 mar 2016 - 21:22 Okazyjnie udało mi się dziś kupić radio w mojej okolicy z Megane III bez nawigacji i jest wszystko ok godzina ustawiona i cena nie duża 130 zł. Swoje radio wystawie na allegro i się wrócą pieniądze. W końcu można się zająć kolejnymi modyfikacjami, chcę zamontować mikrofon, który już wcześniej zakupiłem. Podsufitkę mam ze schowkiem na okulary a mikrofon bym umieścił za lampką wywierciłbym dziurę w plastiku i tam bym go wkomponował. Tylko mam problem z przewodem do mikrofonu, bo go tam niema nad podsufitką a do radia była kostka z trzema przewodami do mikrofonu, które podłączyłem pod kostkę 32 pin. I mam pytanie gdzie we fluencu znajdę drugi koniec przewodu żeby podłączyć mikrofon? Edytowane 8 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikina Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Witam koledzy Jak podłączyć mikrofon do radia z bluethooth Megane 3 nie mają mikrofonu lub szkolenie w sloupku.Zapojit bezpośrednio do radia? Lub na komputer pokładowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Napisz jeszcze raz po polsku bo nic z tego nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi