Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Padło fabryczne radio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Koleżanki i Kolegów,

Po chwilowej przerwie w korzystaniu z forum postanowiłem poprosić Was o radę. Dziś w drodze z pracy znienacka padło mi fabryczne radio. To znaczy najpierw dziwnie zaczął się zachowywać moduł BT , bo co chwila rozłączał sie z moim telefonem, aż najzwyklej się zwiesił i nie pomagało ani włączanie radia, ani wyłączenie silnika i uruchomienie na nowo.

W tej chwili jestem pozbawiony możliwości uruchomienia radia. Po odpaleniu silnika po długiej chwili włącza się nawigacja i ona działa poprawnie. Natomiast brak jest zupełnie dolnego paska tego od radia.

Sprawdziłem bezpieczniki w kabinie ale tu chyba wszystko ok.

no może niezupełnie bo po włączeniu na nowo silnika nie znika mi komunikat o błędzie sytemu ABS ???

Co to za czary się dzieją ?

Ktoś ma jakiś pomysł?

to jeszcze kilka uwag:

czy to jest normalne że po zamknięciu auta podświetlenie radia się dalej świeci? nawet gdy już zgaśnie przycisk Start/Stop?

to którym bezpiecznikiem można to "zgasić" ? czy to jest ten sam bezpiecznik co do radia?

Czy to jest któryś z poniższych bezpieczników w kabinie?

post-85221-0-53573300-1456174848_thumb.jpg

Edytowane przez TomBaj

Tak też właśnie uczyniłem, tylko z racji tego, że nie dogadałem się z moim rozmieszczeniem bezpieczników (w dalszym ciągu nie wiem który to jest ten od radia???) a akumulatora odpinać jakoś się nie odważyłem :-), postanowiłem "wytargać" radyjko i odłączyć mu kostkę z tyłu. Jaka była moja radość jak po podpięciu kabelków na powrót, radio ożyło! Niestety podejrzewam że "zwiecha" i zablokowanie radia, to wina mojego nowego telefonu Huawei P8 Lite, który to jakimś sposobem po przez moduł BT narobił takiego dziadostwa. Gdzieś czytałem że firmware radia nie chce gadać z tym modelem. Nawiasem mówiąc jak sprawdzić wersję softu? i czy istnieje możliwość jego podniesienia do wersji kompatybilnej z tymi "chińczykami"?

A wracając do sedna czy jest ktoś w stanie wytypować z mojego zdjęcia który to bezpiecznik zresetuje radio? bo rozbebeszanie deski aby dostać się do radia nie do końca się mi uśmiecha :-)